Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Aron Biro Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august)

31 August 2006
de Aron Biro

Citeste partea I (9 - 11 august)
Citeste partea II (12 - 13 august)


Ziua VI - 14 august

Ultimele doua zile au stat sub semnul oboselii, a banilor terminati si a primelor conflicte cu controlorii de bilete de tramvai. Colegii italieni au dormit o zi intreaga in camera, cu dureri de cap si greturi, si au inceput sa masoare timpul dupa frecventa cu care mergeau la baie. Si pe insula se facuse luni, lucru care intr-un festival n-ar trebui sa conteze, insa diminetile de luni vin cu tot felul de sechele si ne fac sa ne trezim inainte sa sune ceasul, cu vocea shefului si cu sunetul de intampinare a Windows-ului in cap. Chestia cu Windowsul nu era o iluzie, se porneau calculatoarele la cortul Electronic Arts pentru prezentarile zilei. Rafturile vinotecilor scartzaiau sub greutatea marfii nevandute, in timp ce cativa hippies militau pe alei impotriva colesterolului si alcoolului, cu caciulile traditionale model Bob Marley si pancarte cu mesajul: God made weed, man made booze: who do you trust?

Pe acest fond trip-hoperii (convertiti de la metalisti) The Gathering au oferit concertul digestiv perfect, cu domnitza Anneke cu zambetul pana la urechi cantand perfect in stilul personal cu care a inotat impotriva curentului vocalizelor generice si impersonale care caracterizeaza vocile feminine adoptate in rockul de factura gotica a anilor 90. Cu aceasta ocazie am sesizat si al doilea membru feminin, bassista Marjolein, cu rol oarecum decorativ in stilul pe care trupa il practica dupa 1997, cand trupa a pus deoparte furcile si coasele pentru o muzica alternative atmosferica, adresandu-se unor organe mai sensibile decat vertebrele cefei. Oricum, concertul a fost impartit in doua sectiuni, prima cu piese noi (In Between, Shortest Day etc.), a doua apeland la nostalgici cu In Motion, On Most Surfaces, Eleanor, Strange Machines. Chiar si asa piesele metal au fost prezentate intr-un format mai calm, apropiat de noul stil al trupei, demonstrand ca identitatea trupei este puternica si se conserva de-a lungul variatelor forme, ceea ce n-a parut sa deranjeze pe nimeni. Am fost surprins ca trupa a intrat la Main Stage, semn ca cel putin pentru publicul maghiar a depasit statutul de underground. Lumea s-a clatinat de pe un picior pe altul pe valurile muzicii, unii au carcotit ca seamana cu Alanis Morissette, altii s-au contrazis daca trupa are vreo legatura cu goticul iar unii pur si simplu isi tineau ocupat locul din apropierea scenei pentru concertul Placebo, la aceeasi scena, la lasatul intunericului.



[ arhiva ]
Sziget  Festival  2005
Reportaj de Aron Biro







Anneke :-)




 

Placebo nu si-au facut efectul la Budapesta, nu au vindecat pe nimeni si au plictisit pe multi. In ciuda publicului acumulat din nou in mod masiv (cam trei sferturi din ce a fost la Radiohead), in ciuda cearshafurilor cu textul "my sweet prince" fluturate peste obrajii oamenilor de ordine, cei trei metrosexuali ("We are the ladies and gentlemen of Placebo") s-au aratat prea firavi ca sa umple scena care li s-a pus la dispozitie, atat in sens propriu cat si figurat. Axat in mare pe promovarea aclamatului proaspat album Meds, setul de piese a fost cantat cu jumatate de gura, in stil semi-recitat, cu versuri amputate pe ici pe colo, in versiuni prescurtate si cu un design de lumini generic utilizat mai degraba pentru a lumina scena decat ca aspect vizual al show-ului.

Vocile fanelor din primele randuri au mai salvat aparentzele, jucand rol de backing vocals atunci cand basistul responsabil cu asa ceva isi exersa mersul de pisica sau trimitea bezele. Poate lucrurile ar fi parut mai dinamice daca toti contributorii activi ar fi intrat pe scena. In mod dubios, a doua chitara si claparul asudau pititzi undeva intre boxele si bateria din spate desi pareau sa aiba o contributzie constanta la concert. Probabil trebuia aratat clar cine era membru al trupei si cine nu, insa consider ca pentru asta era suficient codul de imbracaminte al membrilor - izmene cu bocanci. Pe ansamblu, Placebo au demonstrat ca au crescut mai repede decat s-au maturizat, o serie de gesturi teatrale parand inadecvat regizate: plimbarea basistului in izmene prin culoarul care inainta in mijlocul publicului m-a dus cu gandul la Hainele noi ale imparatului iar momentul in care Molko a ingenuncheat in fata chitarii si a inceput sa o traga de corzi incercand sa le rupa i-a facut pe unii sa exclame "C'mon, get over it!". Dincolo de aceste aspecte, concertul nu a fost un dezastru, cat o prestatie de nivelul festivalului Mamaia a unei trupe pentru care rockul este o forma de machiaj asumat cu semiprofesionalism: arata bine in revista dar accentueaza cosurile la lumina neonului.




Placebo in concert

Imbucurator, concertul a fost si suficient de scurt incat sa ajung si la cortul revistei Wan2, pentru performance-ul The Orb, cuplu de DJ britanici cu istoric impresionant, care se invart in zona house-rave inca de la originile genului. Bucuria nu a tinut mult, caci inca din warm-up nu erau semne ca publicul se va angaja in vibratiile audio-video propuse de cei doi laptopisti. Trecand subtil de la ambiental la beaturi house si invers, britanicii ne-au invaluit in proiectii video ritmate conform muzicii, al caror efect a fost probabil opus celui scontat: in loc sa rezonam cu pulsul muzical, am inceput sa resimtim o vibratie hipnotica care ne-a asezat mai intai in fund, apoi in capul oaselor, iar la final ne-a intins de tot. Istoria de aproape 20 de ani a cuplului si referintele la Brian Eno sau Robert Fripp nu mai insemnau nimic in conditiile date. Am decis ca nu era firesc sa dorm acolo asa ca am parasit insula acuzand oboseala si nu eram singurul care isi tara picioarele la ora respectiva.





Acid orbology

Ziua VII - 15 august

In ultima zi mirosea a sfarsit de festival. La bungee jumping nu se inghesuia nimeni, soldatzii de la poligonul militar frecau menta frustratzi ca nu isi puteau parasi locatzia, jonglerii de la scena circarilor mai lasau cate o bila sa cada, cate un cuplu se risca la o baie in ciocolata dar in general lumea statea parcata, cu o mana la ficat si una pe o bere, cugetand la vorba din batrani: Ne sapam mormantul cu gura. Faptul ca Italia a castigat campionatul mondial de fotbal nu mai parea sa intereseze pe nimeni. Rockerii zaceau si ei, asteptandu-i pe veteranii Morbid Angel la scena Hammer si exersand urale cu vocea din diafragma. Am notat trupa cu cele mai multe tricouri purtate pe insula anul acesta - System of a Down.




Fani Ensiferum gata de lupta


Inainte sa ma indrept spre showul Prodigy, am apucat sa dau o tura pe la voiosii de la Ensiferum, folk-metalistii finlandezi cu pieptul dezgolit si dungi negre pe sub ochi, care au avut candva impresia ca intre folclor si metal exista o legatura, sau daca nu au avut-o ei, au reusit sa o creeze altora. Incurajati de producerea unui proaspat DVD care le certifica existenta de 10 ani, Ensiferum au reusit sa puna fanii in miscare; oricum, un public (feminin in mare parte) pe care nu banuiam sa il aiba la nivelul de piatza la care activeaza trupa. Nu cred ca secretul sta in piepturile dezgolite sau in adoptarea vocalistului blond de la Norther, cat in melodiile dansabile care asigura atat succesul cat si plafonarea in cliseu a genului. La o alta scara, intr-un alt context, Goran Bregovic a aplicat o gaselnitza similara.


Semnele oboselii apasau peste toata insula, incat sentimentul de lehamite pe care l-au initziat Placebo s-a prelungit pana la Prodigy (tot la Main Stage), in ciuda unei atitudini complet diferite a acestora din urma. Daca trecem cu vederea gafele de genul "Hello Romania, glad to be back here!", trupa s-a straduit pe multiple planuri, cu un colaj de percutzie live violenta (sustzinuta cu chitara) si inregistrari de pe banda. Partea vocala a avut de suferit in numeroase cazuri, sincronizarea dintre scandarile lui Maxim Reality si vocile playback lasand de dorit in raport cu ceea canta in capul nostru.

Daca pentru Placebo scena a parut prea mare, Prodigy s-au simtit stramtorati ca in camasa de forta, alergand, dansand si scuipand in toate directiile. Show-ul de festival s-a axat pe hituri din memoria populara si refrene rastite care insa cu greu au scos publicul din letargie. Nici faptul ca trupa venise din Anglia in ciuda blocajelor liniilor aeriene cauzate de atentate, motiv care a anulat concertele Gomez si Coldcut, nu a fost suficient sa induca temperatura de fierbere. Au iesit de pe scena dupa 50 de minute, insa am reusit sa-i aducem inapoi fluierand si strigand "Hai sa fim seriosi!" pentru un bis prelungit la o durata rezonabila, cu Smack my bitch up producand tardiv efectul de destzelenire a publicului.





"Piscina" cu ciocolata



"We are GOGOL BORDELOOO! From MADAGASCAR... ROMANIA!"


Ceea ce s-au chinuit sa faca intr-o ora Prodigy, au rezolvat in 5 minute Gogol Bordello, trupa de cabaret punk tziganesc, oficial din SUA, neoficial formata din tzigani, ucrainieni si israelieni cu statut de imigranti. Aflati in turneu european, probabil cu ocazia prelungirii vizei, bordelul lui Gogol a explodat pe scena, fetele au inceput sa tzipe iar mustatza vocalului Evghenie "Eugene" Hutz s-a imbibat instantaneu cu transpiratzie in deschiderea celui mai intens concert pe care l-am vazut vreodata. The Serghei, violonistul de 50 de ani, ne-a amenintzat cu arcusul in timp ce Yuri, acordeonistul psihedelic din Insula Sahalin, a dat dezlegare delirului sonor. Inainte sa ma pot dezmetici, Hutz a inceput sa umble pe fotografii din zona rezervata presei, pentru a ajunge la public, pe refrenul piesei I would never wanna be young again. Am scapat cu un bocanc pe umar, altii au fost mai putin norocosi asa ca oamenii de ordine ne-au trimis in public pentru propria siguranta.

Piesa Mishto, cu rifful obsedant de vioara, a atras populatia care se invartea dezinteresat pe langa tarabele cu carnatzi din apropiere astfel incat cortul Wan2 s-a umplut in scurt timp si structura sa a inceput sa rezoneze din toate incheieturile cu tzopaitul necontrolat al publicului. Gogol Bordello au tinut publicul in priza pana la epuizare, pentru aproape doua ore, cu piese de 3-4 minute pe disc prelungite la 10 minute si vreo 3 bisuri care au dublat durata concertului. Subiectele abordate au variat, Hutz impartasind cu noi bucuria de a supravietui (cat de cat) radiatiilor Cernobalului,  sentimentele unui sotz casatorit pentru cetatzenie, istorioare cu unchi dubiosi din America sau balade dedicate documentului suprem, pasaportul. Asta in masura in care se intelegea ceva din versurile cantate intr-un dialect ruso-americano-tziganesc cu injuraturi in italiana sau spaniola care iesea din gura lui Evghenie ca dintr-o lampa a lui Aladin defectata de loviturile autoaplicate in frunte cu microfonul.

Animatoarele au asigurat percutzia de fanfara si componenta de cabaret, avand o activitate isteric-atletica pe tot parcursul showului. S-a cantat si cate ceva din soundtrackul filmului Everything is Illuminated, in care Hutz isi legitimeaza talentul actoricesc alaturi de Elijah Wood. Pe tot parcursul concertului ne-am simtzit ca intr-un tren accelerat jefuit de raketzi calare din Estul salbatic, un epilog neasteptat care ne-a indus pentru scurta vreme senzatia ca festivalul tocmai incepea.






"Think locally, fuck globally you immigrant PUNKS!!!!"








Senzatia a trecut repede odata ce Gogol Bordello si-au adunat galetzile, surlele si trambitzele iar festivalul a inceput sa-si inchida fermoarele. Ambitziosii de la scenele karaoke dadeau ultimul suflu al distractiei in timp ce oamenii de ordine si dirijorii de circulatie zaceau pe scaunele improvizate in asteptarea concediului. Toaletele ecologice incepusera sa fie scoase din functiune, ca niste gazde care se imbraca in pijamale in fata invitatilor, iar daca tocmai ti-ai descoperit o ciuperca genitala nu mai era nimeni dispus sa iti raspunda la intrebari.

Epilogul s-a desfasurat a doua zi la receptia caminului, la numaratul cearshafurilor, apoi in gara, unde subiectul preferat de discutie al romanilor care circulau cu acelasi tren era concertul Goran Bregovic ori daca din Ungaria se trimite amenda acasa prin posta in cazul in care nu ai cu ce cumpara bilet de tren si nici cu ce plati amenda pe loc. Nu se trimite.



 Opinii?




Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina