Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Mihai Plamadeala ''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004)

31 Mai 2004
de Mihai Plamadeala

Concertul Jethro Tull de la Sala Palatului, Bucuresti, Romania reprezinta o mostra de profesionism si vitalitate, o veritabila demonstratie de forta desfasurata intre "Living In The Past" si "Locomotive Breath", acestea fiind piesele de deschidere, respectiv final (= bis) a manifestarii artistice. Un moment deosebit, chiar unic daca luam in calcul faptul ca anteriorul concert din Romania al binecunoscutei si mult indragitei trupe a avut loc cu zece ani in urma; aplicand inductia ar putea fi vorba despre ultima ocazie de a-i fi putut vedea pe Ian Anderson & pe meleagurile acestea. In conditiile date este meritoriu efortul celor care s-au ocupat ca acest eveniment sa existe, cu atat mai mult cu cat conjunctura favorabila care a permis materializarea proiectului, are un caracter greu repetabil.

Revenind la concert, este de mentionat inainte de orice altceva ca cei ce au evoluat in fata publicului roman au fost intr-adevar Jethro Tull, iara nu fantoma lor. Departe de a fi "rentierii" numelui pe care il poarta, domnii de la Jethro Tull au oferit un concert de maxim profesionalism, in care timpul si spatiul s-au inscris pe coordonate sacre. Sentimentul de "contemporaneitate" indus publicului prin prestatia scenica este un atribut al valorii de netagaduit a celor in cauza. Faptul de a putea spune la finalul concertului: “asta a fost” intr-un mod firesc, este generat de aceleasi considerente care i-au facut pe cei de la Jethro Tull sa-si denumeasca primul album, in urma cu aproape patruzeci de ani "This Was". Mai departe este vorba doar de trairea la timpul prezent (nu in trecut asa cum, cu ghilimelele de rigoare ar sugera "Living In The Past"-ul amintit deja).

Repertoriul concertului a fost ales/selectat cu maturitate, in functie de "ziua de voce" (si desigur, de "deceniul" aferent) pe care a "prins-o" Ian Anderson, acelasi carismatic artist dintotdeauna, caruia, chiar daca "i-a plecat parul" (dupa cum spunea la conferinta de presa), ii sta la fel de bine pe scena, ca in urma cu treizeci de ani. Tinand cont de faptul ca in copilarie, muzicienii sai favoriti erau Robert Johnson, Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Howlin Wolf, care aveau inca de pe atunci varste venerabile, putem anticipa ca avansarea in varsta nu l-a surprins pe Ian, al carui spirit este si va ramane pana in ultima clipa tanar.

Publicul, constituit din cateva mii de oameni (sala a fost arhiplina) a trait o deplina stare de "normalitate", in care bucuria lucida a celor de pe scena a fost impartita celor prezenti fara sa se divida. “Bouree”-ul adaptat dupa lucrarea lui Bach i-a ridicat in picioare, precum intotdeauna pe cei care au disponibilitatea de a "se inalta pe acordurile muzicii" (la conferinta de presa, Ian Anderson a marturisit ca "Stand Up" este albumul sau de suflet). "Too Old To Rock’n Roll, Too Young To Die" a convins pe deplin ca intre varsta cronologica si cea biologica pot exista diferente (uneori) surprinzatoare. "Mother Goose", ori "Songs From The Wood" au facut de asemenea parte din "galeria" pieselor expuse, din care n-au lipsit nici "lucrarea pentru chitara" (a menestrelului – compozitie sustinuta solo de Martin Barre), sau cea de inspiratie renascentista, "Pavanne". Intre toate acestea, intr-o atmosfera halucinanta a la "Heavy Horses", "speech"-ul "magnetic" lui Ian Anderson, in jurul caruia se leaga totul. Si apoi, "Locomotive Breath". Ideea de respiratie, de puls, de ce nu (?), de supravietuire artistica (still alive), a inchis cercul al carui prim punct fusese "Living In The Past".

Cam doua ore de concert, unul deosebit, traite (in mod firesc!) de un public avizat, alcatuit in mare parte din oameni de peste treizeci de ani, care au avut ocazia de a asculta si a se bucura de Jethro Tull inca inainte de 1989, cand marile sunete ale muzicii rock ajungeau in Romania trecute prin filtrul cenzurii si bruiajului. Dar a fi prigonit ori vitregit nu reprezinta un merit in sine, in aceasta idee, Jethro Tull avand o atitudine corecta fata de segmentul de public sud-est european  in fata caruia s-a produs (concertul anterior al turneului fusese tinut cu doua zile inainte de cel bucurestean, la Belgrad). Cei  prezenti au fost tratati (exclusiv) ca niste oameni dornici sa-i vada si sa-i asculte, care au platit biletul si care trebuie respectati pentru acestea (si nu in ultimul rand sa plece multumiti). Iar ceea ce s-a intamplat, a fost pe masura dorintelor si asteptarilor, Jethro Tull achitandu-si din plin obligatiile corespunzatoare numelui lor si box-office-ului. Un concert bun, (relativ la ce se putea) si semne pozitive privitoare la "show-bizz"-ul din Romania, care incepe sa functioneze pe baze, sa le spunem europene.

Dincolo de tot ceea ce reprezinta infrastructura, cel mai important lucru – muzica – a fost excelenta, ca reusita interpretativa si conceptual vorbind, ca intreg (concert), precum si sonorizarea, desi nu ar fi stricat un "watt-aj" mai ridicat.

Dar Jethro Tull a fost OK!


 

04 Iunie 2004

Diana Mesesan

S-a terminat si concertul asta... Din nou un fel de campie. "here  floating in an aimless way". M-au intrebat toti cum a fost, iar eu le-am raspuns entuziasmata cat de grozav s-a cantat. Atat le-am putut spune... eventual ce glume a mai spus Ian, faza cu 'forget it'... nimicuri. Ieseam de la concert si i-am zis Oanei  "nu am pastrat nici macar biletele...sa vedem si noi ca am fost". La care ea a raspuns "s-a pastrat ceva mult mai important decat biletele". Nu, adevarul e ca nu s-a pastrat nimic. Cel putin pentru mine. Stiu ca am fost fericita atunci, care a fost cauza acelei stari, dar nu mai stiu cum suna aceea fericire, ce gust avea... Din aceste motive, living in the past e o iluzie. Pur si simplu nu mai poti scoate nimic din trecut. Si atunci ce s-ar putea spune despre concertul asta? In masura in care au ramas niste date obiective si o gaura neagra in ce priveste o experienta autentica, nimic cu adevarat interesant. Cronica unui concert ar trebui scrisa in timpul acestuia... Dar atunci ar fi prejudiciata trairea. And so on... Probabil ca ne sunt ingaduite doar ceva fragmente si alea reciclate.

Prestatia lui Ian a fost un exercitiu (cuvantul spune prea putin, o explozie) de vitalitate, de virtuozitate, dar in prea putine momente am avut parte de poezie. S-au rupt zagazurile, a navalit apa, dar am putut respira (atat eu, cat si cel de pe scena).  Cred ca poti sa supui muzica sau sa fii supus de ea. Ian a supus-o... Cam asta ar fi impresia generala dupa concert.
Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina