Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Horia Diaconescu Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006)

09 Octombrie 2006
de Horia Diaconescu


Global warming!!!
Gojira este primul grup de rock extrem din Franta care a intrat in topul national de discuri. Reusita merita notata, cu atat mai mult cu cat trupa este considerata una din putinele prezente franceze de gen cu relevanta internationala (in opinia subsemnatului - unica). In alt plan, Gojira apartin aripei pozitive a rockului extrem, situandu-se mai aproape de frontul verde, decat de curentul Christian-core sau de inversionistul unblack metal.

Concertul a avut loc in afara turneului oficial al trupei, la invitatia caminului cultural Le Florida, un loc cu o semnificatie nostalgica pentru formatie: aici li s-a inregistrat primul demo. Ultima oara au trecut prin Agen in 2004, alaturi de rockerii guturali tuvini Yat Kha. Oraselul se afla la mijlocul distantei dintre doi poli de eventuri - Toulouse si Bordeaux - avand de aceea dificultati in a capta un public muzical regional, iar rockerii sunt cu desavarsire absenti. La cei 30 000 de locuitori, evenimentele artistice sunt putine, toate lucrurile importante desfasurandu-se in jurul "Floridei". Exista un bar de rap magrebin, altul de hard (Hudson), unul pentru ascultatori de rai (El Ryad), cu acces limitat, si ruinele clubului optzecist Koala (tot cu acces restrictionat), explodat de la un cocktail Molotov. Pana la re-deschiderea stagiunii de toamna a Floridei, am reusit totusi sa ma delectez cu showul de atitudine al lui Mbaye, hip-hoper senegalez cu un debit argotic fenomenal, si concertul parodic de country al pakistanezilor Karachi Cowboys. Saptamana trecuta am ajuns si pe la doua concerte punk dintr-un beci, unde tineri anarhisti se aduna periodic, ca sa protesteze impotriva oranduirii fascist-capitaliste.

Gojira sunt singurul grup de metal greu francez care traieste exclusiv din muzica. In 2006 au bifat festivaluri pe care putine trupe reusesc sa le atinga in 12 luni: Download (UK), Graspop (Be), Tuska Open Air (Fi), Rock Hard (Ger), Eurockeenes (Fr) etc. In noiembrie, grupul este invitat de Slayer la showul Unholy Alliance din Paris-Bercy, apoi urmeaza turneul britanic cu Hatesphere si cel american cu Children of Bodom. Acceptarea in scena internationala a venit inclusiv de la presa de specialitate insulara, cunoscuta pentru atitudinea sa (intemeiata) fata de muzica rock de pe continent: "Dupa croissant, Gojira este cel mai bun lucru care vine din Franta" (Kerrang, UK).

In acest tir muzical-ideologic al urbei, am asteptat cu destul interes showul Gojira, prima formatie de "eco-metal" pe care o vad cap de afis. Concertul a fost promovat intens de mai bine de-o luna, astfel ca balenele trupei au umplut orasul, acoperind diversitatea afiselor prin care politicienii comunisti din Franta cheama populatia la procese democratice. Pentru cei care nu stiu, Gojira militeaza pentru salvare sub semnul angajat al "eco-core"-ului, nucleu extras din "neo-techno-death" si "post-metalcore", in numele responsabilizarii omului pentru mediu. In interviuri vorbesc despre iepurii din Uzbekistan, pilda ancestrala a dinozaurilor si ocazional iau pozitie in probleme de interes pentru cetateanul continental. Prezenta lor in incinta "de muzica amplificata" a orasului nu este intamplatoare. Interesant este faptul ca asociatia caminului cultural Le Florida primeste fonduri departamentale si de la minister pentru organizarea de evenimente, sustinerea artistilor care au "ceva de spus" (sali de repetitie, studio, promovare), proiecte de dans, multimedia, workshopuri si educatie muzicala pentru copii. In afara trupelor de rock extrem, institutia invita artisti underground de diverse orientari stilistice. Urmeaza un event de post-rock, altul de neo-metal, iar in decembrie spectacol zeuhl interplanetar Kobaia-Tuva, cu The voices of Magma si polifoniile Huun Huur Tu.

Revenind la evenimentul comentat, am fost surprins de numarul mare de spectatori care au facut deplasarea. Aproximativ opt sute de "eco-rockeri", majoritatea veniti din sate si orase vecine, au creat, impreuna cu Gojira,  ambianta unui interesant show de metal extrem. De la gotici medievali si rockerite incorsetate in latex, fani Mayhem pregatiti de razboiul atomic sau prieteni ai lui Kurt Cobain, pana la cyber-spadasini cu emblema Rammstein, "fauna" de concert a fost unitara in diversitate, numitorul comun fiind apetitul pentru rock, moshpit si stage dive. Pe langa nelipsitii fani Rhapsody si Linkin Park, am detectat inclusiv cativa deatheri old-school, cu tricouri prafuite Loudblast sau Massacra. In mare, cam aceleasi prezente ca la un concert din Romania, cu exceptia baietilor emo, cu bretoane androgine, tricouri queer si urechile capsate.
GOJIRA
"Nous sommes 50% hippies, 50% New Age. 
L'éco-metal c'est le rock extrème politically correct".

Aside from a Day (din Besancon) au avut un recital animat, cu tenta screamo-metal si opinteli racnite, pe undeva prin zona Mnemic, Born From Pain sau Cult of Luna. Sunt o trupa ideala pentru deschidere. Canta suficient de cinstit, afisand marca amatorilor - timpi morti pe scena. Observ insa ca acustica se prezinta excelent, avantajand pe oricine isi interpreteaza riffurile corect. Designul salii a fost conceput pentru auditie perfecta din orice punct al incintei, fie ca se interpreteaza blues ori thrash, iar volumul optim al scenei permite dialogul atat langa boxe, cat si sus, in zona rezervata celor cu dizabilitati. Pentru orice eventualitate, la intrare am primit si un pliant de protectia muncii si masurile necesare. Am aflat, cu aceasta ocazie, ca cel mai ridicat nivel de poluare sonica nu este un concert Manowar, ci racheta Ariane.

Publicul ii primeste pe Trepalium (din Boismé) ca pe un headliner, formatia beneficiind in acest sens numai de luminile "de spate". Sunt genul de grup apreciat pentru plusul de destrabalare pe care il aduc pe scena: un power-metalcore de la mijlocul anilor '90. L-am retinut pe vocalul scheletal, individ extrem de belicos. Dupa o jumatate de ora m-am strecurat din mijlocul tornadei care se formase in sala si m-am alaturat unor rockeri la un suc de pere. La bar nu se servea alcool, nici macar bautura nationala a francezilor - berea cu sirop, la halba de 25 cl. Motivul: securitatea rutiera, organizatorii anticipand venirea multor fani din departament. 

De la artistul video al Gojirei am aflat secretul ascensiunii formatiei in show-biz-ul underground - independenta asumata inca de la debut: self-promotion, studio propriu de inregistrari, aceeasi persoana la masteringul discurilor, cat si la pupitrul live, activitate asidua (300 de concerte in 5 ani), campanie abila de brand si mesaj, iar in 2006, varful carierei: achizitionarea unui tour-bus. Pe plan muzical, grupul convinge printr-un melanj original care aduna lucruri interesante din rockul extrem post-2000 (undeva la intersectia Neurosis, Strapping Young Lad, Mastodon, Textures, Meshuggah si Disbelief), fara sa cada totusi in pacatul poliritmic ce a contaminat o sumedenie de trupe agresive monotone.
TREPALIUM

"PUTAIN... Agen c'est l'enfer!"

Recitalul Gojira se desfasoara la cote profesioniste, play-listul principal fiind transformat intr-o piesa prog ambiental-metalizata, de 80 de minute. Gasesc ca abordarea se potriveste de minune muzicii trupei, al carei sound fluid si textural mai degraba integreaza, decat afirma. Surprinzator, publicul primeste momentele concertului precum o salba de hituri, formatia practicandu-si abil rolul de nume consacrat national. Comunicarea verbala cu audienta ramane minima (inexistenta in prima jumatate a showului), discursul realizandu-se sonic si vizual. In acelasi timp, muzica acompaniaza un colaj foto, in care se succed imagini cu vietati marine, urbanism, vertebre, ecuatii ale big-bangului, si pe  fanii care plutesc din stage-dive precum casalotii in ocean. Desi moderate ca tehnica, interludiile instrumentale dezvaluie temperamentele formatiei. In mjilocul unor riffuri spasmodice, "la bestiole verte" insereaza momente muzicale de liniste, iar pasajele speed-metal alterneaza cu riffuri elastice de groove. Echilibrul pare a fi dat de tonul sever al vocii, conservat live cu implicarea artistilor ce compun piese ca Embrace the world sau Global warming. Inedite sunt si solourile de baterie care vin mai degraba dintr-un show de industrial decat dintr-unul de metal, prin folosirea exclusiva a cinelelor pe un panou de triggere setat pe inalte (nu toti gusta, insa, asemenea abordari; "Merde, sort la double-pédale!" au vociferat cativa nemultumiti). Pentru Flying wales membrii trupelor de deschidere s-au aruncat si acestia in stage-dive, concertul incheindu-se cu succes prin ondulatia simultana a 800 de headbangeri pe imnul The heaviest matter of the universeGOJIRA
"LOOOW your axe... and learn from the TREEEES!"

Componenta angajata a formatiei a fost sublim sustinuta de participantii-spectatori atat prin entuziasm, cat si prin bun simt sau respectarea legislatiei. Astfel, timp de 5 ore, nu s-a aprins nici o tigara in sala (doar pe hol), protejandu-se pretioasa resursa comuna a atmosferei de concert: aerul. Gestul se poate intampla macar la un show de rock extrem, daca nu pe toata planeta.http://www.gojira-music.com
http://www.le-florida.org


 Opinii?
Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina