Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Mihai Plamadeala Cine sunt fanii de ieri si de azi?

22 Decembrie 2003
de Mihai Plamadeala, muzician NOMEN EST OMEN

La concerte se aduna in principiu fanii trupelor care evolueaza pe afis, cei care rezoneaza (macar in parte) cu genul  practicat de acestia, pasionati ai muzicii de expresie rock in sens larg vorbind si desigur alte categorii din ce in ce mai putin reprezentate numeric. De la manifestare la manifestare se poate constata aparitia unor fete noi in public, fenomen care duce la schimbarea periodica a peisajului. In mod paradoxal publicul este mai dinamic decat “facatorii de muzica” ce par (in contextul efemer de care aminteam) batuti in cuie pe firmamentul artistic autohton. De aici se nasc in mod firesc doua intrebari, si anume: 1) Care este mecanismul prin care cineva “se face rocker” intre rarele evenimente concertistice? 2) Unde si de ce “dispar vechii fani”? Desi sintagma “rarele concerte” pare sa dea aproape in totalitate raspunsurile asteptate, am cautat sa aflu interpretari posibile la intrebarile ridicate, prin discutii cu persoane chiar din randul publicului.

Rockerul Petrescu, student la "Filozofie" a vorbit despre "componenta contestatara, care presupune o anumita atitudine dincolo de muzica. Atitudinea poate fi reprezentata, printre altele si de tinuta vestimentara. Cum moda are camp liber in a se suprapune peste unele forme de protest – crede el, o parte din cei a caror provenienta o cautam vin dinspre aceasta zona. Asta nu inseamna ca pletele ce au precedat uneori ideile rock ori pantalonii de camuflaj achizitionati din motive estetice sau tricoul cu o mare trupa pe el primit la o zi de nastere, impieteaza asupra implicarii sincere si reale in ideea de rock a subiectilor. Forta modelelor este de asemenea un factor important. In fine, muzica in sine, difuzata pe cai mass-media ori underground poate fi cea care declanseaza schimbarea vietii pentru unii oameni".

In ceea ce priveste "disparitiile" unor personaje, trebuie sa spun ca Marlene este exasperata de faptul de a fi intalnit in mai multe cazuri replici de tipul: "Am fost rocker acum doi ani…" (cum adica?). In acest punct al discutiei  intervine un baiat cu tatuaje originale si ochi caprui, ce pare sa le stie pe toate, care  tine sa vorbeasca ceva despre "probleme de cautare a identitatii, de moda sau tentative nereusite de integrare ale unora…"

Dar dupa cum zicea Piticu, intr-adevar tragica este situatia in care motive economice ori sociale ii indeparteaza pe rockeri de fenomenul (inca) indragit de ei. Un alt personaj intervievat s-a casatorit; cineva a avansat in varsta; doua fete s-au maturizat; o femeie a adus in discutie blazarea… Toate astea fiind motive de renuntare (la muzica si in general).

Alice are saisprezece ani, este rockerita de opt luni si a venit la concertul de la care tocmai a iesit pentru ca este cool. Intr-o seara a baut cu trei punkeri o sticla de vodca; ea nu avea nimic, ei erau varza… Ma intereseaza foarte mult ce spune, dar o vad pe Francisca si nu-mi pot permite sa o ratez pentru ca nu am mai intalnit-o de o multime de timp si daca nu restabilesc contactul acum, cine stie daca si cand va mai exista o data urmatoare. Obisnuia sa se imbrace in negru (si nu-i statea de loc rau). De altfel asta a si fost imaginea pe care i-am salvat-o in memorie. Purta o bratara cu litera A de care parea ca nu se desparte niciodata, insa adevarata sa podoaba o reprezenta parul. Era imposibil sa mearga mai mult de o suta de metri fara ca cineva sa intoarca privirea dupa ea, in conditiile in care avea inca de pe atunci tendinte de ingrasare. O iubeau cel putin trei – patru baieti din liceu si ea iubea cel putin doi – trei din afara. Muzica preferata si indelung ascultata era constituita din cele mai dure momente de speed metal, black, death, thrash pe care le putea procura. In lipsa de altceva, frecventa cumintile concerte de rock romanesc, in ale caror sali, odata cu stingerea luminii (investita cu tainice semne) devenea cu adevarat regina.

O vad dand din cap, in ritmul muzicii, intr-un asemenea fel incat pletele sale par "Focuri vii" (titlul unei piese de-a Sfinx-ului). Ii vorbesc despre Sfinx, Phoenix, Genesis, Jethro Tull; imi spune ca "daca Phoenix a murit si a renascut, Iris nu va muri niciodata". In viziunea ei, “Quartz-ul cu Mardare o sa aiba mare viitor”, iar Metallica si Slayer sunt cele mai mari formatii din toate timpurile. Poate si Accept

O vad clar (cu ochii mintii) la acel ultim concert, de la care a trecut o multime de timp, dar nu am vreme de amintiri, caci in momentul urmator o voi striga (in noapte – n.a. "Cine ma striga in noapte?" sunt versuri ale unei piese, de mare voga odinioara, cantate de Cristian Minculescu si nu numai).

Si asta in timp ce ma gandesc intens la cei care alcatuiesc publicul  rock-ului de ieri si de azi.

 

Alte editoriale
03 Mai 2007
10 albume esentiale de Ioan Cora
22 Februarie 2006
Dupa douazeci de ani - Master of Puppets de Ioan Cora
19 Decembrie 2005
De la neolitic la era digitala de Horia Diaconescu
23 Septembrie 2005
500 de Mihai Plamadeala
18 Octombrie 2004
Despre trepte de Mihai Plamadeala
16 Februarie 2004
Consideratii... de Mihai Plamadeala
26 Ianuarie 2004
De la ''cireasa de pe tort'' la ''zambila infipta in branza'' de Mihai Plamadeala
05 Ianuarie 2004
De la ''rezistenta'' prin rock la rockul ''de consum'' de Mihai Plamadeala
08 Decembrie 2003
Rock-ul romanesc intre trecut si viitor: relatia artist-public de Mihai Plamadeala
24 Noiembrie 2003
Clasa de muzica de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2003
Rock-ul inexistent de Mihai Plamadeala
27 Octombrie 2003
Am fost acolo si stiu de Mihai Plamadeala
13 Octombrie 2003
Partitura bateristului de Mihai Plamadeala
29 Septembrie 2003
Isi aminteste cineva de Vera Lynn? de Mihai Plamadeala

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina