Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Ioan Cora Dupa douazeci de ani - Master of Puppets

22 Februarie 2006
de Ioan Cora

Ieri s-au implinit 20 de ani de la aparitia acestui album. Exista o probabilitate ridicata ca unii dintre cititorii Muzici si Faze sa nu fi auzit niciodata cine sau ce se canta pe acest onorabil disc. Intre-adevar; Master of puppets este un produs onorabil. Un produs la care se simte fiecare secunda si minut care a trecut din februarie 1986.  La care adaugam un morman de praf si un iz de vechi. A fost si este (inca) considerat discul unei generatii. Segmentul de varsta 30-40 de ani (ascultator de rock) a dat dovada acestei afirmatii – sondaje de opinie, topuri, revelatii, amintiri… Problema care se pune este daca si-a aratat cu adevarat masura valorii. Noile generatii considera “vechile” albume Metallica “zgomotoase” si “chinuite”. Si nu pot sa nu le dau dreptate… Pe cine mai poate impresiona o piesa ca Battery sau Orion?

Pe de alta parte exista multe voci care sustin ca Master of puppets a spus totul in materie de muzica heavy metal - cu toate subgenurile. Tonele de trupe (a se citit epigoni) care canta si in prezent pe o scena metal in continua lupta pentru supravietuire, nu reusesc sa ofere nimic senzational. Doar variatiuni (cantitative) pe aceeasi tema. Subiectul poate fi nuantat. Dar ideea principala e greu de contracarat.  Prin ‘88 am cunoscut un fan Michael (Jackson) care ajunsese la concluzia ca crucile de pe coperta reprezinta viitorul muzicii prestate de metalisti. Iar mainile?, intrebasem eu. Nu am mai primit raspuns.

The thing that should not be

Mai merita ascultat azi acest album? In principu da. L-as oferi unui novice si as preciza ca ascultarea discului este un “dead end”. Master of puppets este genul de album care ofera mult dar nu poate juca rolul de regina matca. Evolutia nu se bazeaza pe produse finite (sic!). Muzica de pe Master a influentat intr-un mod toxic scena de metal underground (Nu va speriati. Nu a existat mainstream.), demonstrand ceea ce nu trebuia demonstrat, si rezolvand ceea ce trebuia rezolvat. “Urmasii” s-au lasat, insa, furati de demonstratie…

Poate din aceasta cauza Master of puppets nu si-a aratat masura valorii. Ceea ce ar fi trebuit sa fie un inceput de drum, s-a dovedit a fi o calatorie mimetica si sterila intr-o locomotiva plina de carbuni in care muncesc de zor sute si mii de fochisti. Pentru ei si pentru pasageri nu s-a inventat inca electricitatea.

Disposable Heroes



Alte editoriale
03 Mai 2007
10 albume esentiale de Ioan Cora
19 Decembrie 2005
De la neolitic la era digitala de Horia Diaconescu
23 Septembrie 2005
500 de Mihai Plamadeala
18 Octombrie 2004
Despre trepte de Mihai Plamadeala
16 Februarie 2004
Consideratii... de Mihai Plamadeala
26 Ianuarie 2004
De la ''cireasa de pe tort'' la ''zambila infipta in branza'' de Mihai Plamadeala
05 Ianuarie 2004
De la ''rezistenta'' prin rock la rockul ''de consum'' de Mihai Plamadeala
22 Decembrie 2003
Cine sunt fanii de ieri si de azi? de Mihai Plamadeala
08 Decembrie 2003
Rock-ul romanesc intre trecut si viitor: relatia artist-public de Mihai Plamadeala
24 Noiembrie 2003
Clasa de muzica de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2003
Rock-ul inexistent de Mihai Plamadeala
27 Octombrie 2003
Am fost acolo si stiu de Mihai Plamadeala
13 Octombrie 2003
Partitura bateristului de Mihai Plamadeala
29 Septembrie 2003
Isi aminteste cineva de Vera Lynn? de Mihai Plamadeala

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina