Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Horia Diaconescu Interviu cu Toth Gabor - manager Moby Dick

02 Septembrie 2005
de Horia Diaconescu

Departe de a se afla la nivel european, scena muzicala maghiara este insa departe de a fi (ramas) la nivel est-european. In ceea ce priveste rockul, trupe ca Moby Dick sunt "purtatoare de stindard". O activitate de peste 20 de ani, sustinerea oferita de un public numeros, dar si de critica muzicala, vanzari de discuri care au atins sase cifre constituie elemente importante ale ecuatiei. In conditiile in care scena din Ungaria este necunoscuta peisajului media de limba romana, am oferit trupei Moby Dick posibilitatea de a se prezenta  prin intermediul acestui interviu. Cu ocazia Rock Maraton-ului de la Baile Seiche am discutat cu managerul grupului, dl. Tóth Gábor. Multumiri: Schervenka Endre, Dallos Annamária si Gáll Zoltán.

Discografie Moby Dick:

Ugass kutia! (1990)
Kegyetlen évek (1991)
Körhinta (1992)
Atomtámadás (live, 1993)
Fejfa helyett (1994)

Memento (1994)
Indul a boksz (1996)
Tisztitóótűz (1997)
Good bye (best of, 1998)
Golgota (2003)
Se nap, se hold (2005)

BRAZZIL - Brazzil (1995) 
(proiect
Mentes si Hoffer)

Componenta:

Schmiedl Tamas - voce, chitara
Mentes Norbert - chitara
Gobl Gabor - bas
Hoffer Péter - baterie
Pusztai Zoltán - versuri







Schmiedl Tamas (voce, chitara) si Tóth Gábor (manager)


Moby Dick - pagina oficiala
Muzici si Faze / Rock Maraton IV

 

01. Alaturi de Pokolgep sunteti cea mai importanta trupa de heavy-rock din Ungaria. De la formare, in 1980, au trecut 8 ani pana la prima difuzare radio, desi trupa era deja headliner la multe festivaluri. Spuneti-mi cateva lucruri despre inceputurile grupului. 

         
Formatia a pornit la drum cand eram elevi de 12 – 13 ani. La inceput nu cantam thrash, ci in principal preluari de blues si hard rock. In anii ’80, datorita eforturilor organizatorice pe care le-am depus, nu am devenit cunoscuti pe plan national, insa am reusit sa fim recunoscuti pe plan local. Desi nu aveam un album oficial, sutele, poate miile de casete demo trimise prin posta si-au facut efectul. 
          La sfarsitul anilor ’80 trupa a inceput sa abordeze un stil mai salbatic, datorita formarii muzicale a compozitorilor, lucru care s-a simtit si in textele cantecelor. Sa nu uitam ca Schmiedl Tamás si Mentes Norbert, fondatorii trupei erau inca adolescenti.

 

 
Moby Dick 1982

02. Stiu ca ati cantat alaturi de multe trupe internationale care au vizitat Ungaria. La sfarsitul anilor 80 ati avut chiar un prim turneu maghiar alaturi de Stormwitch. Care au fost din punctul vostru de vedere cele mai importante aparitii scenice pe care le-ati avut? Traiti din muzica? Cam cate concerte sustineti anual?

Fiecare concert este important, independent de faptul ca are loc intr-un camin cultural sau pe un stadion, unde avem mii de spectatori. Evident, concertele de promovare a albumelor sunt mai speciale, unde avem un show si tehnica speciala. Insa concertele care au loc in zonele cu public maghiar de peste granite au un iz aparte (in Transilvania am avut sase turnee pana acum, Voivodina, Slovacia). 
          Nu numaram cate concerte avem intr-un an. Este esential ca fiecare concert sa fie profesionist din punct de vedere tehnic si organizatoric, iar noi nu cantam pentru veniturile din muzica. Din acest motiv nu acceptam multe cereri. Noroc ca fiecare membru si-a construit propria sursa de trai in afara trupei. Vrem insa ca formatia sa functioneze in mod optim, si acesta nu este un lucru usor de realizat, dar din fericire colaboram cu o echipa de profesionisti.

 

 
Moby Dick 1989

03. Va rog sa prezentati reperele discografiei Moby Dick. Cum au fost receptate albumele trupei de mass-media si de catre public?

          Fiecare album este diferit de celalalt, atat din punct de vedere al sound-ului cat si din punct de vedere al atmosferei. Cu fiecare trupa a avut din ce in ce mai mult succes. Primul, Ugass Kutya! (Latra, caine!) din 1990 a fost si intaiul album thrash din Ungaria care avea un asemenea succes. Asta a insemnat peste 50 de mii de albume vandute pe vremea aceea. Albumul din 1991, Kegyetlen évek (Ani cruzi), a fost bine primit datorita asprimii, iar in continuare, cel din 1992, Körhinta (Carusel), datorita duritatii. Hitul Gazember, care era pe acest album, a ocupat pozitii importante pe listele radiourilor comerciale. La inregistrarea albumului live din 1993, Atomtámadás (Atac atomic) a participat o multime imensa, fani ai metalului in una dintre cele mai mari sali de concerte din Budapesta, Körcsarnok. Cel din 1994, Fejfa helyett (In loc de piatra funerara), a ajuns in topuri datorita tehnicii, melodiilor mai comestibile si sound-ului apropiat de cel vestic.
          Albumul Memento a fost putin deosebit continand melodii vechi reinregistrate. In 1996, Indul a boksz (Porneste boxul) a propulsat din nou trupa dupa o scurta pauza, intorcandu-se la stilul clasic Moby Dick. Tisztitóótűz (Focul purificator) din 1997 a incercat un nou stil, si desi a fost apreciat de critici, pentru majoritatea fanilor nu reprezinta adevaratul Moby Dick. Dupa o pauza de 4 ani, albumul comeback din 2003, Golgota, a reprezentat compilatia de piese cea mai reusita din punct de vedere tehnic al formatiei, cu un sound la nivel international. Si a devenit si primul album concept. Totusi, dupa spusele fanilor, cel mai reusit album Moby Dick este Se nap se hold (Nici soare, nici luna), 2005. Formatia s-a regasit intr-o forma foarte buna care se reflecta si in concerte.


 
Moby Dick live la Debrecen, 2004


04. Albumul vostru secund, "Kegyetlen evek" din 1991, a fost pentru multa vreme considerat cel mai agresiv album al unei formatii maghiare. Entuziastii il numeau "un Reign in blood maghiar". Spuneti-mi mai multe, va rog, despre acest material. 

          Asta asa e! Este de ajuns sa asculti albumul si vei intelege de ce gandesc asa fanii. Titlul se refera la o situatie cand totul merge pe dos, totul este dominat de haos dupa o schimbare de sistem. Este plin de versuri pesimiste, aspre, directe, textierul fiind influentat de era respectiva si schimbarile care aveau loc. Inainte de noi nimeni nu a asumat astfel de texte pe albume maghiare, de aceea a fost un pas foarte important pentru formatie si pentru intreaga sfera rock din Ungaria.


0
5. In 1995, Mentes si Hoffer au avut un side project cu un album numit "Brazzil". Au trecut 10 ani de atunci. Cum este privit acest material in prezent de catre trupa?

          Este un album hard rock foarte puternic, care a fost primit cu interes si de iubitorii de muzica care nu sunt fani ai genului, dar si de critici. Albumul a demonstrat ca membrii formatiei Moby Dick sunt in largul lor si in alte stiluri muzicale. Ceea ce nu au putut realiza in cadrul formatiei Moby Dick, au conceput in Brazzil. In conjunctura actuala Brazzil ar putea sa intre bine in mainstream, dar proiectul a fost pentru un singur album si asa va ramane.

 

 
Moby Dick 1991

06. Versurile sunt unul din motivele pentru care Moby Dick primesc aprecieri de la ascultatori. Sunteti un caz oarecum neobisnuit in randurile scenei de rock (extrem) pentru ca lucrati alaturi de un textier profesionist. Ce se poate spune despre natura colaborarii dintre Pusztai Zoltán si trupa?

          Pusztai Zoltán este al cincilea membru invizibil al trupei. Au scris si altii texte pentru noi, dar adevarate succese le-am avut cu textele lui Zoli. Am realizat ca daca noi nu suntem in stare sa scriem texte care sa ne multumeasca, atunci apelam la un poet profesionist, la un artist veritabil. Pusztai Zoltán este un vechi prieten, care poate sa abordeze probleme serioase cu o inteligenta rar intalnita. Colaboram cu el perfect, ca si cum ar fi unul dintre membrii formatiei. Este un maestru adevarat!



0
7. Ultimele doua albume "Golgota" si "Se nap, se hold" sunt bazate pe groove. Au o atmosfera mult mai negativa decat materialele anterioare. Va rog sa le prezentati cititorilor acestui interviu.

          Golgota a fost un album concept. A primit o aura biblica, dar independent de aceasta, cantecele nu sunt despre religie. Versurile pun in paralel evenimentele negative din zilele noastre cu anumite parabole biblice. Un proiect interesant, cu care formatia iarasi nu a ales calea cea mai usoara spre succes, dar numai asa puteam ramane sinceri si veridici. Ramane un album metal ucigator de dur. 
          Albumul Se nap, se hold este mult mai lejer si poate mai pe intelesul multora. Majoritatea fanilor considera ca este cel mai bun album Moby Dick. Conceptul vorbeste despre atingerea punctului cel mai adanc posibil si de acolo drumul nu poate fi decat in sus. Mesajul este pozitiv oricum! I-am putea spune: drumul catre lumina. Urmatorul album va continua cu acest mesaj pozitiv, care va fi reflectat, evident, de texte.


 
Moby Dick live la Sopron, 2005


 
Moby Dick 2004

08. Marea majoritate a formatiilor rock maghiare isi folosesc limba materna in muzica. E un fenomen natural, in mod evident, insa devine o problema de netrecut atunci cand se adreseaza unei audiente internationale. Cu toate astea trupele nu sunt deloc deranjate de acest aspect si se bucura de a evolua exclusiv in zonele cu public maghiar (Ungaria, Ardeal, Voivodina sau Slovacia). Cum vedeti aceasta chestiune?

          Cantam in limba maghiara pentru maghiari. Cei care nu fac asa, nu se adreseaza unei mari parti a fanilor lor, sau eventual numai prin muzica. De aceea, textele noastre sunt valabile mai ales in arealul intra-carpatic. La acest public am ajuns intotdeauna, indiferent de dificultati.
          Piata internationala este imensa si sunt convins ca Moby Dick ar putea sa faca fata, dar noi ne-am nascut aici si avem succes datorita publicului maghiar. Cand am inceput noi era destul de greu sa reusesti si aici, sa nu mai vorbim ca era aproape imposibil sa ajungi in strainatate. Desi formatia este energica, nu mai suntem adolescenti si ar fi o iluzie sa fortam succesul international.


09. Care credeti ca este nivelul scenei din Ungaria prin comparatie cu cea europeana?

          Din punct de vedere al cunostintelor si informatiei muzicale sunt absolut compatibile in prezent. Din punct de vedere financiar sunt insa diferente drastice. Acasa la noi exista numai cateva case de discuri care se ocupa de talente adevarate. Majoritatea se concentreaza asupra gunoaielor vandabile si prin urmare muzica de calitate se limiteaza la spatiul cluburilor si puburilor. Speram ca situatia se va schimba.


 

 
Total Hard in Transilvania 2002
Moby Dick live la Tg. Mures

 
Total Hard in Transilvania 2002
Tg. Mures

10. Heavy metal-ul traditional este cea mai apreciata forma de rock in Ungaria. Genul este mult mai popular decat in celelalte tari europene, unde nu mai face de multi ani obiectul atentiei mass-media si vanzarile nu se compara cu perioada '80. Aveti vreo explicatie in ceea ce priveste acest specific al scenei maghiare? 

          Poate ca tu vezi asa, dar totusi vorbim numai despre cateva formatii mari, care au vanzari serioase in cadrul stilului traditional de metal. Restul ramane doar underground. Probabil ca si media are un amestec, acordand atentie pentru ceea ce este considerat primordial intr-un anumit moment. Daca privim in ansamblu evenimentele care au loc, putem trage concluzia ca rockul intr-adevar functioneaza mai bine ca acum zece ani. Genul traditional a devenit mai popular in randul tinerilor datorita faptului ca este mai melodios si mai previzibil. Este de ajuns sa mergi la un concert Slayer sau Dream Theater si parerea ta s-ar putea schimba. De altfel nu tine de competenta formatiei Moby Dick sa raspunda la aceasta intrebare, suntem cam departe de acest gen din punct de vedere muzical.



11. Ce recomandari ati face cuiva care nu cunoaste scena din Ungaria? Poate si cateva nume de trupe relevante. 

          Este o intrebare grea. Nu agreem muzica ce nu este credibila si nici pe aceia care tin o formatie pentru a avea o sursa de venit. Si sunt foarte multi! Daca privim astfel, atunci cei mai talentati si credibili muzicieni gasesti intre tineri. Nu doresc sa mentionez nume. Pot sa recomand ca aceia interesati sa nu se informeze din mass-media, ci sa mearga la concerte, sa faca cunostinta directa cu
trupele, sa se foloseasca si de Internet, si sa decida singuri ce este de valoare si ce este doar un produs bine mediatizat.



Iulie 2005
Horia Diaconescu

 
Sziget Festival 2003
Moby Dick live pe Insula Obuda


 
Rock Maraton IV, 2005
Moby Dick live la Odorheiul Secuiesc






My Great Web page
Alte interviuri

18 Mai 2009 Interviu cu Adrian Enescu de Mihai Plamadeala 
01 Aprilie 2009 Interviu cu Nancy Brandes (Rosu si Negru) de Mihai Plamadeala 
22 Ianuarie 2009 Interviu - Calin Torsan de Mihai Plamadeala 
01 Aprilie 2008 Interviu cu Mircea Bujoreanu (Marchizu') de Mihai Plamadeala 
22 Noiembrie 2007 Interviu cu Liviu Hoisan (Tectonic, Comandorul Hoisan, Gruparea Industriala) de Mihai Plamadeala 
12 Noiembrie 2006 Interviu cu Eugen Nutescu (chitara, voce - KUMM) de Mihai Plamadeala 
07 August 2006 Interviu cu Nicu Tarna - voce Gândul Mâţei de Mihai Plamadeala si Natalia Ardelean 
17 Iulie 2006 Interviu cu Harry Tavitian de Mihai Plamadeala 
19 Iunie 2006 Interview with Tilo Wolff (Lacrimosa, Snakeskin) de Horia Diaconescu si Ioan Cora interviu in limba engleza
12 Iunie 2006 The Island: Interviu cu Alexander Balanescu si Ada Milea de Mihai Plamadeala 
28 Mai 2006 Interviu cu Horea Crisovan - chitarist in Blazzaj, Bio (ex Neurotica) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu 
20 Martie 2006 Interviu cu Adrian Tanase - Tapinarii de Mihai Plamadeala si Adina Zorzini 
06 Februarie 2006 Interviu cu Mihnea Blidariu - voce Luna Amara de Mihai Plamadeala, Horia Diaconescu 
16 Ianuarie 2006 Interview with Jean-Luc Ponty de Mihai Plamadeala, Horia Diaconescu, Ioan Cora interviu in limba engleza
12 Decembrie 2005 Interviu cu Dimitrie Cadere (Entuziastii) de Mihai Plamadeala, Horia Diaconescu, Ioan Cora 
30 Noiembrie 2005 Interview with Tarja Turunen (ex Nightwish) de Horia Diaconescu, Ioan Cora, Mihai Plamadeala interviu in limba engleza
14 Noiembrie 2005 Interview with Klaus Schulze de Horia Diaconescu interviu in limba engleza
31 Octombrie 2005 Interviu cu Doru Apreotesei (ex Post Scriptum, Sfinx) de Mihai Plamadeala, Horia Diaconescu, Ioan Cora 
16 Octombrie 2005 Interview with Holger Czukay - CAN de Horia Diaconescu si Ioan Cora interviu in limba engleza
03 Octombrie 2005 Interviu cu Mircea Florian de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu 
11 Iulie 2005 Interviu cu Cristian Madolciu - voce F.F.N. de Mihai Plamadeala, Ioan Cora, Horia Diaconescu 
21 Martie 2005 Interviu cu George Patranoiu - chitara Taxi de Mihai Plamadeala, Ioan Cora, Horia Diaconescu 
18 Februarie 2005 Interview with Fernando Ribeiro - the voice of Moonspell de Horia Diaconescu interviu in limba engleza
31 Ianuarie 2005 Interviu cu Dan Stanescu (ex Quartz, Ora exacta) de Mihai Plamadeala, Ioan Cora, Horia Diaconescu 
10 Ianuarie 2005 Interviu cu Aurelian Dinca - chitara Trooper de Mihai Plamadeala, Ioan Cora, Horia Diaconescu 
29 Noiembrie 2004 A short interview with Danny Cavanagh (Anathema) de Horia Diaconescu interviu in limba engleza

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina