Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Horia Diaconescu Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005)

15 Martie 2005
de Horia Diaconescu


Organizat de Bestial Records
Eveniment sustinut de Muzici si Faze

In deschidere: Rotting Christ
Public: 1500
Puncte culminante: Everything invaded, Fullmoon madness, Capricorn at her feet




De la bun inceput trebuie spus ca MOONSPELL – Spreading the antidote a fost unul din cele mai reusite concerte rock/metal organizate in Romania. Un public unit “in flacari” cu Fernando Ribeiro & Co. pentru ceea ce liderul formatiei portugheze numea, la conferinta de presa, “a marriage that has been delayed for far too long”. Trupa a evoluat considerabil fata de acum patru ani, cand i-am urmarit la Budapesta. Au reusit chiar sa surprinda asteptarile. Expresivitatea si comunicarea cu publicul prin intermediul unei prezente accentuat teatrale constituie atuurile Moonspell pentru 2005, in conditiile in care muzica ultimelor doua albume ramane ancorata undeva la mijlocul anilor ’90.

Aflati intre un concert in Serbia si altul in Chisinau, Rotting Christ au deschis scena de la Sala Olimpia cu un compendiu de piese de aproape o
ora - sec, ritmat, mediocru, agresiv, fara mari pretentii, pe scurt – un show de incalzire, din care am retinut doar pronuntia plina de sete a vocalului Sakis. Acum doi ani, grecii au evoluat cap de afis la un festival de trei zile cu trupe autohtone. Dupa toate acele grupuri, evolutia unui nume strain cu o cariera de 15 ani in spate a fost perceputa ca o adevarata gura de oxigen (coborarea stachetei duce la alterari de perceptie). Prin comparatie cu Moonspell insa, nivelul Rotting Christ, de altfel cea mai activa formatie elena, nu depaseste acela de trupa de deschidere. Speculand pe acelasi fir al relativitatii, ne-am putea gandi la o situatie posibila in care noi formatii europene vin in Romania, iar Moonspell devin la randul lor o (excelenta) trupa de deschidere.

Fernando Ribeiro - Spreading the antidoteRecitalul Moonspell a dovedit profesionalism si traire a propriei muzici. In fapt, vorbim de implicarea frontmanului, motorul intregului mecanism, cel ce imprastie harisma, anatemele si antidotul. Cu o gestica a bratelor si degetelor atent pregatita, cu elemente de pantomima si dezlantuiri spontane “metal”, bine incadrate in context, piesele Moonspell nu puteau avea o prezentare mai potrivita. Saman, spanzurat, vampir, mesager, luntras pe Styx si, la sfarsit de concert, prieten al tuturor, Fernando Ribeiro a prezentat convingator materialul The antidote. Variantele live ale pieselor au intarit intelegerea ca albumul necesita si merita auditii repetate. O nota buna si pentru prestatia bateristului Mike Gaspar - percutiile tribale si violente de pe The antidote confera doza de vitalitate necesara unui album si unei muzici ce altminteri apartin schemelor clasice de gotic-metal. 

Cealalta jumatate a concertului a fost reprezentata exclusiv de selectiuni de pe primele doua albume, Wolfheart (1995) si Irreligious (1996), si de o reluare a unei vechi compozitii de sapte minute, Tenebrarum oratorium, scrisa in 1993. Parafrazand descrierea lui Fernando, showul Moonspell poate fi comparat cu “o aventura de o noapte alaturi de o iubire de acum zece ani”. Cu alte cuvinte, anumite momente pot fi receptate esential prin perspectiva anumitor pasiuni si a nostalgiilor. O optiune a trupei ce s-a potrivit ca o manusa publicului din Romania, putin orientat pe prezent si aproape deloc inspre viitor. Wolfshade, Alma Mater, Opium, Awake, Fullmoon madness, Ruin and misery sau Mephisto au produs, inevitabil, excitatie in sala. Comunicarea verbala, ce a reusit sa evite clisee, si gestica au fost insotite de un joc de lumini si umbre pe masura. Iar “faze” au curs. Un asemenea moment, gustat live de catre rockerii prezenti, a fost introul de la Vampiria, in care Fernando si cateva sute de maini si-au opus “coarnele”, strigand la unison “You’re a beast, evil one!!!”.

Succesul concertului s-a datorat partial trupei (fara indoiala, meritorii), partial posibilitatii limitate de selectie a publicului autohton, asociat numarului redus de manifestari live (un efect de tip “surogat”). Atragerea a 1500 (!) de persoane pentru un eveniment rock-gotic reprezinta, prin urmare, un fapt cel putin particular pentru Romania. Numarul relativ ridicat fata de media europeana este rezultatul lipsei acute de concerte, deci al unei alienari fata de anumite experiente. Pe de alta parte, organizarea profesionista a unui asemenea show in afara capitalei (Timisoara fiind si orasul cel mai apropiat de “Vest”) este un pas spre normalitate.

O aventura de o noapte cu o veche dragoste ofera o euforie de moment. Dar cand se pune problema unui “mariaj” (oricat de tardiv) riscam sa devenim eroii Marilor Sperante. Cotidiene sau dickensiene…

Poster cu autografele Moonspell

Foto: Mihai Nicolau, Emilian Losneanu

Moonspell live la Timisoara
Moonspell live la Timisoara
Moonspell live la Timisoara
Moonspell live la Timisoara

 Opinii!?

 

16 Martie 2005

Diana Mesesan

Ne-am adunat mai multi intr-o crasma si cum mai sunt cateva ore pana dimineata, cand vine trenul, m-am gandit sa scriu ceva despre cum a fost noaptea sub vraja lunii. Nu stiu cu ce asteptari a venit fiecare, dar imi este clar ca lumea a fost epuizata dupa un concert in care atat trupa, cat si publicul au dat totul. S-a reusit o potrivire extraordinara intre ceea ce doreau spectatorii si ce putea oferi Moonspell.

Rotting Christ in deschidere, o trupa energica, interesant de urmarit live. Intre piese
nu s-au facut pauze; gestul lui Sakis - aproape convingator, de a se bate cu pumnul in piept; o piesa in care s-a repetat la infinit "In nomine satani"; niste probleme la voce; un public care desi parea interesat de trupa si-a epuizat cam repede energia; la sfarsit, aplauzele au fost destul de anemice.

Dupa care a urmat o scurta pauza si lumea se tot aduna in fata scenei. Un tip le spunea ironic prietenilor sai, “Ba, vine printu’ Fernando, exact din telenovela portugheza”. Acelasi tip care dupa 5 minute urla ca dementul "In and above man!!!". Trupa a inteles ca trebuie inceput in forta, fara introduceri prea lungi, iar publicul prins din prima clipa. La Alma Mater - a treia piesa, plasata foarte bine, poate nu si pentru cei sensibili, care nu au avut timp sa isi revina dupa tavaleala de pe In and above man si From lowering skies, hei, dar metalistii au rezistenta si Fernando stie asta - lumea a innebunit. Am dezertat din primele randuri, unde daca nu aveai peste 1,80 m sau foarte multa ambitie, loviturile si imbranceala erau greu de suportat - felicitari deci celor care au rezistat eroic, pana la capat. Probabil ca multi nici macar nu au ascultat interpretarea. Era Alma Mater!!! In sfarsit live, si cam atat conta! A fost vorba de atmosfera… Piesa nu a fost dusa pana la capat, ci intercalata cu Vampiria (poate chiar si mai teatrala decat varianta originala). Nu stiu… lumea (inclusiv eu - la Wolfshade am fost pe spate) astepta piese de pe Wolfheart, dar se simte ca au fost concepute la distanta de zece ani. Nu pentru ca ar fi ele prafuite, ci pentru ca trupa care a scris piesele alea, intr-un fel nici nu mai exista.

Southern deathstyle,
Everything invaded, care au urmat, au fost mult mai vii, mai actuale. Si imi este clar ca aceasta este muzica care ii reprezinta cel mai bine la momentul de fata; in care se simte sinceritatea (si autenticitatea). Nu intamplator au cantat atatea piese de pe The antidote. S-a evitat repertoriul de pe Sin/Pecado sau Butterfly effect. Dekadence, The hanged man sunt mult prea personale si misterioase pentru un concert metal. De pe Darkness and hope a fost aleasa doar Nocturna, mai heavy decat pe album. Surpriza concertului, cel putin pentru mine, a fost Tenebrarium oratorium erudit de pe Under the moonspell. 1) Nu ma asteptam sa o cante 2) Nu ma asteptam sa o cante atat de bine. Au scos (mini)albumul acela acum 11 ani, stilul s-a schimbat complet, vocea de pe Sin, Darkness, are un fel de moleseala care in nici un caz nu merge cu versuri de genul “I worship thee, for they are my weapons to hurt god”, iar respectivele piese nu au devenit legende ca si Vampiria sau Alma mater. Si totusi, cata forta. Nu am avut nici o clipa senzatia de fals: To our strenghtening I will re-affirm: I worship thee!!! They are my Shield!!!

S-a incheiat cu Capricorn at her feet. La versul “the sign of the cross, will take you to bed” a schitat, subtil, semnul crucii ("perverse... almost religious").

Se impune o  precizare. De fapt Moonspell (in concert) este… Fernando Ribiero. Ceilalti membri nu isi pun aproape deloc amprenta personala si dau impresia ca se afla acolo doar pentru a-l sustine. Totul se bazeaza pe prezenta lui scenica - extrem de lucrata - si pe expresivitatea sa. Stie sa-si priveasca publicul, sa-i urmareasca reactiile si sa-l provoace. Inainte de Mephisto… a spus "I’ll kindly ask you to raise your hands and do the sign of the neo-satanism”… M-am uitat prin sala… Bineinteles ca publicul a reactionat pozitiv… Apoi a repetat de mai multe ori Romania! Timisoara!… bine, toate trupele fac asta, o data, de doua ori, dar ai de multe ori impresia ca e doar din obligatie. Pe cand Ribiero, iti da impresia ca te priveste direct in ochi - ca sa ma exprim plastic - si canta exact pentru tine. 

Concertul era gata, majoritatea plecase. Mai ramasese o tipa pe tribune. Cand am trecut pe langa ea, am intrebat-o daca i-a placut. Mi-a raspuns zambind… Still all fascinated

 


09 Noiembrie 2005

Fernando Ribeiro - MOONSPELL

Greetings,

Even though the Timisoara gig was the first time we ever played live in Romania, we were already in touch with a lot of our Romanian fans that at a very early stage of our carreer wrote us declarations of how important and vital for their lives our music was and that has always made me very proud for a lot of reasons. One of them is that even though I am still quite an ignorant about Romanian culture, many of its aspects fascinate me: the Transylvanian heritage, the hard conditions during dictatorship times which built character and hope in people, the Latin root we share despite the geographical distance, the intelligence and dedication of the fans we met either in Hungary or further and more proverbial names such as Jon Timofte, George Hagi and Emile Ciorán.

So meeting all this in flesh so to say was great and welcomed with excitment by the band. You never know what to expect from a country you know superficially and especially on the music business things are always sensitive when it comes to conditions and so forth. Moonspell is a band that tries to operate at a very high level when it comes to playing live as it is our face and name that is at stake and there are many emotions involved from side to side. So one needs to feel comfortable on stage in order to focus in what you are there to do: to present a night to remember to people who feel your music as deep as you do.

I was very pleased with the show and with the aftermath of it as many Romanian fans went as far as telling this was one of the best shows they ever attended to. For us this feeling will always be special and a strong memory to get back to in harder times. All our expectations for technical, logistic and security standards were met and the production was very well timed, professional and friendly. Many times people tend to divide the world in advanced countries and countries in progress which I found quite annoying and fascistic but quite often the "civilized" countries provide you with conditions you can't work with while in countries like Romania or our own Portugal we are treated with respect and dedication. Try to get your band to play in England or the USA and you will know what I am talking about!

On a final note the best thing I can say is that Moonspell wants to come back on a next tour to play even longer and with a bigger production. We are recording our new album and I am sure that will be a favourite from the Romanian crowd as it contains all elements I know people to like about us: a place to be free while enveloped in darkness with its moments of light, music for the soul, the intelligent soul. I wish to thank Adrian Mihailov and all his crew from Bestial Records, to thank the excellent cook and staff from Boavista hotel and all the Romanian press for their attention and support. As for the fans I need not to say more than you have conquered a place in our hearts and that we are looking forward to meet you again, as soon as possible!!!

I am now in Germany already, recording our new album, today is a day-off from studio. Things are going great, I do believe this is the best music we have ever done together as a band and I do hope to show it live to the Romanian crowd when we tour again next year.

My best wishes!
Fernando

 

Fernando Ribeiro live in Timisoara




Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina