Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Mihai Plamadeala Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm

26 Octombrie 2009
de Mihai Plamadeala

 
 

 

 
Pe 22 octombrie 2009 a avut loc lansarea unui CD al formatiei Kumm, Far From Telescopes. Evenimentul a fost gazduit de Clubul Taranului Roman si a atras in proportie de 90% prieteni ai trupei, o importanta parte a celor prezenti fiind implicati in realizarea & promovarea noului album sau in activitati de presa (intre care si subsemnatul). Atmosfera a fost degajata iar discutiile au avut un caracter in totalitate neoficial. Concertele ori evenimentele Kumm sunt, dincolo de muzica, in principiu prilej(uri) de intalnire intre vechi cunostinte. Una dintre intrebarile puse (de Ioan CoraMuzici si Faze) in cadrul conferintei de presa s-a referit dealtfel la publicul tinta. Raspunsul, evident sincer, reflecta mai degraba dorintele si supozitiile protagonistilor decat starea de fapt (“toata lumea cu deschidere ... indiferent de varsta, cultura ...”). Noi am spune ca este vorba cu predilectie despre oameni cu studii superioare, din clasa de mijloc (in masura in care se poate vorbi in Romania despre asa ceva), intre 25 – 40 de ani, cu abilitati si apetenta in comunicare.

 


 
De fapt (si de drept) Far From Telescopes este un album scos pentru amici, impreuna cu apropiati (conjuncturali) ai formatiei, intr-o incercare de unificare a vietii private cu activitatea scenica (“cant, deci exist!”). Trupa reprezinta un factor identitar pentru cei sase. Am spus activitate “scenica” si nu “artistica” deoarece Eugen Oigan Nutescu & isi etaleaza certele calitati muzicale cu predilectie in momente spontane, nemonitorizate. Potentialul public larg poate vedea pe scena sau pe sticla televizorului doar cativa baieti care, incercand sa fie cool altcandva decat atunci cand au chef, ies in afara lor suficient de mult incat sa (a)para artificiali, in conditiile in care s-ar putea pune in discutie din anumite puncte de vedere si partea plina a paharului, pe care o vom numi in acest text “coeficientul de autenticitate” Kumm. Luati individual, oamenii au personalitate puternica; fiecare dintre ei poseda calitati “magnetice” - dar in grup apare o anumita ierarhie care diversifica lucrurile.
 
La doua zile de la marea victorie din Champions League a Unirii Urziceni si cu cateva ore inainte de meciul din Europa League al CFR-ului, l-am intrebat pe Oigan cu care dintre cele doua echipe se identifica formatia in care evolueaza (ca joc intelectual – pentru ca pe coperta albumului a fost reprodusa o secventa dintr-un meci de fotbal jucat de ei la Vama Veche). Fara nici o ezitare, raspunsul a vizat echipa feroviarilor clujeni (Urziceni castigase in deplasare cu 4 – 1, CFR avea sa piarda intre timp acasa cu 2 - 0).  
 
In opinia Muzici si Faze, o analiza a actualei componente Kumm arata cam asa: Andras Covaci este cel mai constant si discret dintre cei in cauza (ar putea purta banderola de capitan), Oigan Nutescu tine in spate intreaga echipa (l-am asemui daca nu cu actualul fotbalist de la CFR, Culio, cu jucatorul generatiei de aur, Ioan Ovidiu Sabau, mentionand ca, asemenea lui Adi Mutu, Eugen are momente si momente), Catalin Mocan se lupta admirabil cu propriile limite (s-a pregatit sa devina actor, dar viata l-a facut vocal) iar Iordache a fost, este si va ramane Iordache – cunoscut de o buna bucata de vreme prin numeroasele proiecte la care a luat si ia parte (un fel de Mister Cornel Dinu al muzicii de club). Exista si doi membri noi, Paul si Sorin (Ballo & Erhan), care, dincolo de prezumtia ca sunt OK in ale ritmului si armoniei, se manifesta palid fata de predecesorii lor. Rezultatul la pauza este un album dupa chipul, asemanarea si posibilitatile (tuturor) celor prezentati sumar mai sus. Urmeaza o repriza de foc ce incepe cu un bal al bobocilor la un liceu din Suceava si un concert la Silver Church din Bucuresti, in care vor fi cantate live noile piese. Ne oprim aici cu paralela dintre indie romanesc si fotbal (inter)national.
 
 
La conferinta de presa, in afara discutiilor strict prietenesti, s-au mai facut cateva confidente privitoare la geneza albumului, din care am retinut marele grad de negociere interna si apel la aleator. In final a fost cantata o piesa de pe album, la modul semi – acustic (electrica fiind doar o orga “miniaturala”). Audienta a apreciat momentul, insa in urma unei conventii tacite, nu a fost nici un bis.
 
Din discutia cu Cristina Lupu, prietena si PR Kumm (in aceasta ordine) am retinut ca in conditiile crizei actuale, formatia se orienteaza in viitorul mediu pe concerte de club si pe iesirea in strainatate. Eugen Nutescu a invocat si el neajunsurile materiale legate de productia muzicala din Romania. Totusi vede in Far From Telescopes, un album foarte reusit, cel mai apropiat de intentiile si de sound-ul dorit de ei. Fara a comenta (deocamdata) materialul lansat, dezvaluim in avanpremiera ca il consideram din toate punctele de vedere mai acesibil decat Different Parties, in conditiile in care identificam in acest penultim LP evenimentul de varf al formatiei (pana in prezent), iar în primul, Moonsweat March, momentul de maxima inspiratie. Publicul fidel va rezona cu siguranta si la Far From Telescopes. Sa vedem daca vor fi cooptati noi membri in club!
 
Intr-o tara unde indie inseamna Luna Amara, Grimus, Byron, The Mood, E.M.I.L., OCS (si alte cateva nume ... punct), orice album Kumm isi are din start un loc privilegiat. Baietii au muncit mult, au cheltuit niste bani pe care, in conditiile perioadei economice pe care o traversam, nu se stie daca ii vor recupera si cred sincer in ceea ce fac. Personal, voi cumpara cateva Far-uri cand le voi gasi in stand si le voi face cadou, pentru a contribui onorific la actul de combatere a pirateriei si la cel de promovare a trupelor romanesti de gen (dincolo de materialele de presa redactate). De altfel, am hotarat sa introduc formatia intr-o antologie despre “Romania – 20 de ani de postcomunism” (titlu provizoriu) care va aparea in 2010 la editura germana Böhlau. Textul despre muzica, in limba romana, va fi publicat si pe Muzici si Faze.
 
Cititorii nostri trebuie sa inteleaga faptul ca a-l sti personal pe Oigan de multa vreme (calitate impartita - fara a se divide - de mai toti obisnuitii concertelor de club) inseamna ceva iar activitatea profesionala altceva. Intr-o revista (electronica) de muzica ne adresam unui public cu pareri bine definite. Nu ar avea sens incercarea aberanta de ridicare a cotei de trupa, echivalenta cu pierderea celei de presa. Ca reciproca, nu trebuie sa mire pe nimeni faptul ca in publicatii adresate unui public din afara fenomenului, cuvintele mele despre discutatul album vor fi mult mai binevoitoare. Aici mentionez insa ca un titlu mai potrivit pentru noul material ar fi fost Far From Kumm (as we knew).

Alte concerte

27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina