Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Horia Diaconescu ''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007)

12 Martie 2007
de Horia Diaconescu


I cum blooooooooooooooood!

 

Cannibal Corpse fac parte din formatiile ce au insotit, in societatea romaneasca din anii ’90, imaginea stereotipica a rockerului: individ incremenit, ascultator de muzici pestilentiale, consumator de cruditati, purtator de tricouri morbide si de povara alienarii. Nu e de mirare. Pe la inceputul anilor ’90, o plimbare pe Bd. Magheru, de la Patria la Romana, echivala pentru trecatori cu o initiere zgomotoasa in discografia Cannibal Corpse, difuzata cu insistenta de tarabagii deatheri. Aprofundarile aveau loc in Parcul Tineretului, la crematoriu, loc de intalnire si schimb de casete al rockerilor grei (sau foarte grei) din Bucuresti. Schimbul de experienta continua prin anunturile publicate in revistele vremii in care “cadavrele in descompunere” si “vampele ambulante” isi cautau parteneri de corespondenta prin cimitire si macelarii. Iar tocmai in blajinul Arad, vocalul unei formatii locale, Abator, a facut valva in presa (apoi la tribunal si sanatoriu) deşictand o pisica in timpul unui concert ce s-a dorit a fi “death metal”. Intre timp lucrurile s-au linistit, pe masura ce rockerii au fost acceptati de societate (si viceversa). De cand cu goticul, unii au lasat manualul de chirurgie, deschizand cartile de filozofie. 

Şocul contactului cu exprimarea libera in spatiul public s-a diminuat, astfel ca trupa Cannibal Corpse a venit in fata publicului din Bucuresti avand acelasi statut ca intr-un concert de club de la New York, Hamburg sau Budapesta. Singurul incident l-a produs deatherul care s-a aruncat in cap la inceputul showului, fiind transportat rapid la reanimare si reconditionare. Spectacolul a beneficiat de conditii de desfasurare foarte bune: Clubul Studio Martin, situat vis-ŕ-vis de Spitalul de Urgenta, numar limitat de bilete – doar pentru cunoscatori, sunet optim, securitate, intalnirea trupelor cu fanii si stand de merchandise, unde am remarcat chilotii girlie Cannibal Corpse, pentru fanii dependenti de albumul Tomb of the mutilated. Conform organizatorilor (ce se semneaza Hatework Crew: Axa Valaha si Ex Abruptum), intentia a fost de a realiza un show underground de referinta pentru public si alti organizatori. Culmea este ca de la concert a absentat tocmai Gabi "Cosmar" Gomboş, omul care in anii '90 patrona distributia de casete din Romana si care manuia ciosvartele de canibali si cisternele cu napalm ca pe langoşe. Nu a lipsit insa Robi Vereş, tanarul din Dej care de 17 ani participa la orice mare festival rock din Romania si se recomanda tuturor cu prietenie.

Trupele de deschidere, Atlantis (Germania) si Urkraft (Danemarca), si-au facut datoria de a anima primele mosh-pit-uri, stage-diveuri si dezveliri de pectorali. Mi-am facut timp sa discut cu tour-managerul olandez, Joey Severance de la Metallysee Agency, omul care insoteste trupele peste tot si rezolva orice situatie neprevazuta. Am aflat ca showurile de rock extrem, Cannibal Corpse in particular, nu pun probleme deosebite, dar incidente se intampla uneori la periferia circuitului. Mi-a povestit de cateva experiente la limita cu punkerii nazisti estonieni si blackerii homosexuali din Chile. In Romania, totul a depasit asteptarile echipei de turneu, publicul numeros (500 de platitori - majoritatea ascultatori de death) si plin de energie asigurand atmosfera unui spectacol de metale grele si foarte grele. Am remarcat si claritatea sonorizarii, probabil cea mai buna obtinuta la un concert de death sau grind din Romania, orice spectator putand discuta cu vecinul in timp ce Cannibal Corpse livrau viscere si riffuri gore pe scena.

Showul de impact al Disavowed (Olanda) a stabilit un nivel de interactiune la care publicul autohton percuteaza neconditionat. Instrumental, formatia s-a prezentat ceas, insa gatlejul vocalului a facut senzatie producand un flux gutural grind, impartit intre guiţat de vier si scurgere de canalizare, pe care comuta zambitor intr-un delir fonetic. Salturile sale de pe scena au fost combinate cu exercitii karaoke in care fanii si-au exersat diafragma si intestinele, iar entuziasmul spectatorilor l-a purtat pe brate pret de strofe intregi. Poate ca ar fi bine ca la asemenea concerte posesorii de bilete sa prezinte un buletin si un certificat medical in care sa ateste efectuarea operatiei de amigdalita. In orice caz, un spectacol animat, surprinzator peste cel oferit de capul de afis, in care publicul a primit elogiul suprem din partea trupei: "Bucharest, you're so sick!".

Daca Disavowed au adus show, Cannibal Corpse au facut multa larma, ignorand divertismentul sincron, dar batatorind cu supramasura renumele de formatie ultra-brutala de zombie-metal. "Evergreen"-uri precum Decency defied, Fucked with a knife, Born in a casket, Vomit the soul sau Devoured by vermin au fost prezentate mecanic, intr-un ritm frenetic, fara pauze sau dialog. De la un anumit punct s-a instalat senzatia de abuz, fiecare moment de liniste fiind preluat de spectatori ca o gura de aer. Mosherii in schimb si-au continuat coliziunile si dezmembrarile, incurajati de headbangingul "elicopter" patentat de namila formatiei, George "Corpsegrinder" Fischer, si de piesa cu dedicatie Pit of zombies
. Supranumit de Kerrang "omul fara gat" sau "omul fara cap", datorita musculaturii taurine, trunchiul acestuia a grohait inuman timp de 90 de minute, cu insistenta celui ce se calmeaza ascultand "de la Disgorge in sus". L-am intrebat pe tour-manager cum este posibil ca trupa sa reziste seara de seara, 40 de zile pe drumuri, la asemenea vacarm. "It's all about fuckin' mental condition" (nici nu ma indoiesc), dar remediul special este spatiul lounge pe care JS mi l-a aratat in fundul tour-bus-ului, unde fiecare se izoleaza periodic pentru reculegere. Astfel, Alex Webster (bas), instrumentistul cu cea mai buna dexteritate din trupa, este client zilnic al camerei, pe cand bateristul n-a mai trecut de mult pe acolo.  

La piesa de final, Hammer smashed face, deatherul accidentat si-a facut aparitia in usa clubului, balansandu-se, mirosind a anestezic, copci si rivanol, cu capul invelit in pansamente sangerande. S-a aruncat cu voracitate direct in mosh-pit, ocazie ce i-a smuls lui George "Corpsegrinder" zambetul de satisfactie. Dupa o scurta consideratie guturala despre importanta lobotomiei a rostit si singura sa propozitie in limba engleza: "Yearggghhhh... Keep supporting death metaaarghghhhhhrggrrrr!", oferind bis in uralele tuturor celor ce nu si-au petrecut concertul Cannibal Corpse pe masa de operatie. 

Eticheta de “legenda a rockului extrem”, aplicata trupei de catre presa si fani, a fost determinata de intaietatea in gen (formati in 1988), colaborarea cu Scott Burns, producatorul care a inventat soundul death-metal, constanţa si activitatea prolifica (13 albume, peste 800 de concerte). Momentul de maxima relevanta a fost atins in prima perioada a trupei, cand vocea apartinea lui Chris Barnes, ulterior inlocuit de George "Corpsegrinder" Fischer. Exista si un important element de marketing ce a generat vanzari record in gen pentru CC: copertile si versurile patologice, inspirate din benzile desenate zombie & gore, politicieni americani care condamna trupa in Senat si chiar interdictia cate unui album in Germania sau Australia. Pana la finele anilor '90, trupa s-a detasat de altele de gen si datorita tehnicii, astazi mai putin relevante, in conditiile in care numeroase alte formatii de rock extrem au invatat sa foloseasca instrumentele. In alt context, Cannibal Corpse sunt reprezentati sonori ai subculturii horror americane, un pachet complet de bunuri si servicii de divertisment, cu circuit propriu.

 

 

"Zombies... seek life!
Quicken mankind's final hour!"

 

 

"Brain removal device!"

 

 



"Scattered remains, splattered brains"

 

 

Muzici si Faze / Cannibal Corpse



 3 copci!




Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina