|
|
|
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august)
28 August 2006
de Aron Biro |
Citeste partea I (9 - 11 august)
Ziua IV - 12 august
De ziua mea intentionasem sa imi fac un cadou si sa imi petrec o vreme la cortul Magic Mirror, unde baietii stau la masa cu baieti si fetele stau la masa cu fete: fiecare seara avea programat cate un film al lui Almodovar, petrecere cu artisti cu nume dubioase ca Petrutza Grasa sau Micutza Mo si, in unele zile, numere de circ/balet nudist cu trupe frantzuzesti. Am intrat in saloon si m-am asezat la unul din separeurile plasate circular, in jurul scenei din mijloc. Pe fiecare masa, un numar gratuit dintr-o revista maghiara dedicata minoritatilor sexuale. Am rasfoit ca sa ma aflu in treaba, un pictorial cu doi tipi binedispusi jucand judo dezbracati. Cortul era slab populat, ora fiind timpurie, singura activitate era un debate cu idei in dialog in cercul de scaune din centru. Mi-am pierdut rabdarea si am amanat pe altadata.
Imi fixasem trei concerte pentru ziua respectiva, toate trei incepand aproximativ la aceeasi ora. Cine alearga dupa doi iepuri nu prinde nici unul. Dar dupa trei? I-am prins pe toti, cam de o ureche, cu variate grade de neimplinire. Primii trebuiau sa fie la Bahia - scena de relaxare si voie buna, anume Gregor Samsa, o trupa post-rock americana peste care nimerisem cu o luna inainte prin recenziile dedicate proaspatului trend. Eram curios sa vad peisaje sonore invaluite in fum de tigara. Am nimerit aiurea - se numeau intr-adevar Gregor Samsa, insa erau un trio de gandaci cehi care stiau suficienta maghiara incat sa cante in limba localnicilor piese cu usor iz funk, cum pe la noi obisnuiau Sarmalele Reci.
Din pacate nu m-am prins de eroare din prima si am pierdut vreo jumatate de ora cu ei si cu dilema confuziei de nume, timp suficient incat in fata scenei principale, pentru Radiohead, sa se adune 55000 de locuitori care tineau cu unghiile de la picioare de peticul de pamant pe care fiecare apucase sa il ocupe. Era clar ca urma moarte de om. Cativa indivizi incercau cu disperare sa intre cu halbele de bere in multime, rasturnandu-le ocazional in capul altora. Altii, mai bine orientati, cumparau si aprindeau pe loc o iarba, cu videoclipul Creep sticlindu-le anticipativ in ochi. La urma urmei era Radiohead si era destula inghesuiala incat sa nu se incumete nici un paznic la adulmecat miasma. Altfel, control si disciplina mult mai stricte anul acesta, in special in ce priveste drogurile si alimentele aduse de afara.
|
[ arhiva ] Sziget Festival 2005 Reportaj de Aron Biro
Sziget 2006 World Music Stage
|
RADIOHEAD ...I may be paranoid, but not an android!
|
A fost in mod cert concertul festivalului, sub aspectul audientiei si al profesionalismului. E traditional ca la concertul de sambata seara publicul sau aiba dimensiuni apocaliptice, dar e posibil ca de data asta sa se fi inregistrat recorduri. Radiohead au insemnat anul acesta ceea ce anul trecut au fost Korn - mai putin incompetentza, problemele tehnice si de componentza. Scena a fost organizata la cote de megastar, cu multiple monitoare plutind in aer, formand un caleidoscop hipnotic de macroimagini ale unor detalii de pe scena - un ochi, o ureche, o mana. Din pacate aceleasi imagini au fost proiectate si pe monitoarele laterale, al caror scop general este sa vezi ceva din concert atunci cand nu ajungi sa vezi nimic pe scena. Astfel, odata ajuns la periferie, abia se mai intrezarea zona de interes iar concertul devenea o mare de maini scaldate in lumina.
Radiohead au venit cu un playlist de festival, ignorand aproape complet ultimul album si marsand cu o rafala de hituri care induceau hiperventilatie celor care nu fusesera deja sufocati de multime. Publicul murmura cu o palma la gura si una incremenita deasupra capului. Lucrurile au scapat de sub control cand un sofer a incercat sa traverseze multimea cu jeep-ul. Nu stiu cum s-a terminat povestea, ultima data cand l-am vazut marea de zombie alunecau in fund de pe capota ca grindina. La marginea multimii, niste circari au avut ideea sa manance si sa sufle flacari, creand o zona de respiro si contribuind la irealul evenimentului. Unii fani ieseau din multime si pupau pamantul cand reuseau sa ajunga in dreptul teraselor. Devenise clar ca era implicata o doza de sacrificiu in receptarea cum se cuvine a concertului mai ales ca playlistul (da, ai avut si Karma Police, si Paranoid Android, si Fake Plastic Trees si inca o gramada) a depasit serios durata medie al concertelor de pe insula.
Eu fiind un adept al concertelor de separeu in locul sarbatorilor campenesti de mare anvergura, am pus la un moment dat capat chinului - aveam mai multe organe de protejat decat maini - si am fugit sa mai prind ceva din al treilea concert, Fear Factory, unul din cele mai de succes ale scenei metalice.
Nu pot spune de ce dupa Ministry ar mai trebui vazut si un concert Fear Factory, acestia din urma fiind varianta cu semipareza a primilor. Cu clapele si efectele pe banda, fara vedeta Dino Cazares - impozantul meshter cadentzator (inlocuit cu un membru de gabarit similar), formatul in care s-a reformat trupa dupa vremelnica desfiintzare nu se muleaza prea bine pe epoca albumelor Demanufacture si Obsolete; iar materialele noi au tendinta sa fie ocolite, atata cat am apucat sa vad. In plus, soundul de cantina al scenei metalice a facut ca in cea mai mare parte sa se auda doar instrumentele ritmice - Systematic Battery si Visceral Pentatonic Resonance - dupa cum sunt alintate de membri trupei si fani. Oricum, kilojoulii care curgeau la tamplele fanilor opintitzi in gardul de limitare a publicului mi-a demonstrat ca se rezona visceral la nivel general.
|
FEAR FACTORY
|
17 HIPPIES - "The hardcore troubadors"
|
Ziua V - 13 august
Duminica a fost zi de sarbatoare cu magazine inchise asa ca vrand-nevrand, am dat ture pe aleea de centura a insulei, din nou prea devreme pentru programul Magic Mirror, dar am apucat sa semnalez setul de birouri pe probleme civile - sfaturi privind ciupercile vaginale dobandite in timpul noptilor de pe insula, lectii de limba maghiara, de simtz ecologic si momentul de improvizatzie artistica al unui cimpoier teuton in schimbul unor beri.
M-am trezit in cele din urma din nou la scena World, ca sa-i vad pe 17 Hippies, o trupa iesita banuiesc de sub umbrela Uniunii Europene, sumbra amenintzare a standardelor merceologice, un fel de Goran Bregovic est german cu acordeon, incercand sa cante in franceza dar nu numai. Nu erau 17, ci 13, iar istoria trupei arata ca la un moment dat au fost 20. Nu stiu cum s-a gandit cel care a botezat trupa. Muzica era o problema de sincronizare - daca fiecare invatza sa cante o nota, cu 13 oameni poti scoate un numar rezonabil de combinatzii. Daca fiecare invatza doua, cu atat mai bine. Ei, nu era chiar asa, dar nici departe, fiecare piesa era cantata de 5-6 dintre ei, iar restul alergau pe scena, scandau si emanau buna dispozitie spre publicul care agita drapelul Uniunii Europene. Repertoriul era, evident, un colaj de cantzonete, romantze nemtzesti ca pe vremuri la Sat 1 si piese country cantate in franceza sau germana. Trupa implineste 10 ani, dar Romania are un avans serios cu Scoala Vedetelor care, consider, ar trebui reformata la 1 Ianuarie 2007. Publicul era inca in lancezeala de dupa masa dar s-a prins in joc si a intors zambete celor de pe scena, asigurand euroclimatul pentru acesti cantaretzi din Bremen, pardon, Berlin.
N-am rezistat pana la capat, eram curios de romanii nostri de la cortul Roma, grupul de muzica tziganeasca din Sarmasu Mare. Baietii si fata au intarziat jumatate de ora si au apucat sa cante chiar mai putzin, ocupand jenatzi scena si usor intimidatzi. Nu erau cei mai titratzi, Giani Lincan si Fanfara Savale erau capete de afis in alte zile, dar cortul Roma avea prostul obicei sa se deschida tarziu si sa intarzie suficient incat sa isi suprapuna evenimentele cu concertele de prim interes ale celelorlalte scene.
|
Cortul Roma
|
Venise vremea pentru seara cea mai asteptata la scena Hammer, cu Evergrey si Cathedral. Din pacate nu totzi rockerii au fost de aceeasi parere, publicul ambelor trupe fiind descurajant de redus. Evergrey au emanat un usor sictir in aceasta privinta, au mai aprins o tzigara intre piese, dar in rest au dus la bun sfarsit obligatzia. Trupa face parte dintr-o noua generatie metal progresiv suedez, care au preferat o tusha personal-sentimentala aplicata in locul elementelor de teorie si seminarii muzicale cu care marea masa a trupelor tinere de gen isi titreaza fanii in "cunoscatori". Acesta este motivul pentru care trupa este catalogata la categoria "progresiv pentru fete", ceea ce subliniaza luminile melancolice in care isi scalda muzica. Sa ne intelegem, nu e o vreo trimitere la HIM, vorbim de metal in fortza cu o voce calda si balade cu titluri ca I'm Sorry.
Dar Evergrey n-au fost dintotdeauna melancolici si cu pareri de rau, au fost mai intai paranoici si nici in cadrul concertului nu si-au ocolit piesele ce trateaza diverse teorii ale conspiratziei si regrete cumplite privind fapte reprobabile. Cu un melanj reusit de pe ultimele trei albume, trupa lui Tom Englund si-a facut fericitzi fanele si fanii si le-a anuntzat o sesiune speciala de autografe si palavre. Din pacate trupa nu s-a prezentat la bis, sau, cum se spune pe la noi, l-a cantat - piesa Masterplan - dar fara sa faca pauza inainte.
|
EVERGREY
|
Pentru Cathedral, publicul s-a injumatatzit ca numar, dar a ramas constant ca volum - au intrat rockerii cu statura de shoferi de camioane, satui de mancat carnatzi pe balada I'm sorry a suedezilor de dinainte; pe ici pe colo, si cate un hipiot tras printr-un inel. Fetele alergasera cu obrajii in palme dupa autografele celor de la Evergrey, asa ca selectia naturala i-a adunat in cort pe doomerii ghebosi cu mainile in sholduri, sa se bucure de prestatzia apocalyptic hippie a lui Lee Dorian si a prietenilor sai.
O insula Galapagos a undergroundului, grupul de fani a savurat cu pumnul strans cele mai crancene riffuri ale festivalului (poate in afara de Morbid Angel pe care, spoiler, nu i-am vazut) si cele mai lungi solouri de chitara/bass. Surprinzator de violent ca sound, Cathedral si-au luat hiturile la rand, mizand pe o alternantza continua intre piese doom cu impactul unui elefant la trap, si mai recente compozitzii stoner metal despre preotzi mutantzi si OZN-urile cavalerilor templieri. Luminile au completat de minune dansul destrabalat al trupei sau momentele de tristetze monumentala.
La final, Dorian a aratat cu degetul spre una din fetele ratacite prin sala si a racnit My name is Hopkins, I am the witchfinder general, my impotence deceives me, your beauty turns me pale... Fata a scos limba si a plecat in timp ce Dorian s-a spanzurat cu cablul de la microfon pe ritmurile hitului Hopkins, Witchfinder General.
Citeste partea III (14 - 15 august) |
CATHEDRAL The Fangalactic Supergoria
|
Alte concerte
|
26 Octombrie 2009
|
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala |
|
27 Martie 2009
|
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala |
|
15 Martie 2009
|
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala |
|
10 Noiembrie 2008
|
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan |
|
03 Octombrie 2008
|
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro |
|
29 Septembrie 2008
|
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro |
|
05 Septembrie 2008
|
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro |
|
03 Mai 2008
|
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro |
|
05 Noiembrie 2007
|
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala |
|
23 Octombrie 2007
|
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala |
|
05 Septembrie 2007
|
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala |
|
15 August 2007
|
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro |
|
24 Iulie 2007
|
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala |
|
19 Iulie 2007
|
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala |
|
09 Iulie 2007
|
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu |
|
23 Iunie 2007
|
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro |
|
23 Mai 2007
|
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro |
|
12 Martie 2007
|
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu |
|
13 Decembrie 2006
|
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala |
|
11 Decembrie 2006
|
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu |
|
04 Decembrie 2006
|
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu |
|
20 Noiembrie 2006
|
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu |
|
09 Octombrie 2006
|
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu |
|
29 Septembrie 2006
|
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala |
|
27 Septembrie 2006
|
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro |
|
25 Septembrie 2006
|
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu |
|
31 August 2006
|
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro |
|
23 August 2006
|
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro |
|
24 Iulie 2006
|
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro |
|
14 Iulie 2006
|
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu |
|
02 Iulie 2006
|
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora |
|
26 Iunie 2006
|
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu |
|
18 Mai 2006
|
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu |
|
08 Mai 2006
|
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu |
|
17 Aprilie 2006
|
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu |
|
27 Martie 2006
|
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala |
|
13 Martie 2006
|
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu |
|
09 Martie 2006
|
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala |
|
13 Februarie 2006
|
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala |
|
30 Ianuarie 2006
|
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu |
|
28 Noiembrie 2005
|
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu |
|
24 Octombrie 2005
|
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala |
|
12 Octombrie 2005
|
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro |
|
29 August 2005
|
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro |
|
26 August 2005
|
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro |
|
25 August 2005
|
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro |
|
20 Iulie 2005
|
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu |
|
16 Iunie 2005
|
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora |
|
06 Iunie 2005
|
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu |
|
24 Mai 2005
|
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala |
|
11 Aprilie 2005
|
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala |
|
15 Martie 2005
|
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu |
|
13 Decembrie 2004
|
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu |
|
21 Noiembrie 2004
|
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora |
|
25 Iulie 2004
|
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala |
|
21 Iulie 2004
|
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea |
|
08 Iulie 2004
|
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro |
|
30 Iunie 2004
|
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu |
|
31 Mai 2004
|
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala |
|
22 Februarie 2004
|
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini) |
|
20 Iulie 2003
|
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek |
|
19 Iunie 2003
|
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora |
|
|
|