Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Aron Biro Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium

24 Iulie 2006
de Aron Biro


Festivalul Artmania are meritul de a fi stramutat ideea de festival rock din salbaticiile Periamului sau Peninsulei in plin centru de urbe, aici fiind vorba de orasul Sibiu. Putem consemna, astfel, o victorie a publicului rock aliat, care, chiar si cu putin alcool la volan, a reusit sa-si manevreze tancurile pana in viitoarea capitala de imagine a Romaniei. 

La momentul la care paseam in zona de foc, Piata Mare ajunsese cunoscuta intre localnici sub numele "ţarcul cu rockeri". Suprafata fusese inconjurata cu garduri marcate cu cateva puncte de acces care separau participantii de simpli curiosi. Exceptia o constituie cei cativa locatari ai caselor ce delimitau piata, despre care nu pot decat sa banuiesc ca li s-a permis acces in schimbul deranjului. Altfel nu imi explic batranica ce isi plimba nepotelul de 10-12 ani prin enclava la momentul concertului Altar - "Cine sunt astia, buni?"... "Sunt rockeri, mama". La extrema cealalta, o mama cu look black isi plimba cei doi copii prin multime - cel mai in varsta viking, celalalt, la vreo 7 anisori, inca nu-metal - in cautarea, finalizata cu succes, a unor rockeri inalti care sa ii ridice pe umeri.

Tarabele, cu o oferta bogata de produse muzicale si alimentare, impreuna cu toaletele ToiToi, au tinut ocupata lumea la marginea opusa scenei, chiar si pe durata primelor 5 concerte care s-au desfasurat intr-o ambianta tip Ziua Minerului / Festivalul Scrumbiei - inclusiv plaja la patura intinsa pe asfalt. Alianta rock care a frecventat acest festival a fost formata din doua regimente aproximativ egale de infanteristi, fanii HIM si fanii Amorphis, la care adaugam un grup subversiv de groupies al trupelor clujene (Kumm, Altar, Luna Amara).



Artmania Festival 2006

H.I.M. (Fin)
Amorphis (Fin)
Luna Amara (Ro)
Altar (Ro)
Silentium (Fin)
Kumm (Ro)
Carmen Gray (Fin)


Muzici si Faze / H.I.M.
Muzici si Faze / Amorphis
Muzici si Faze / Luna Amara

Sub aspectul intentiilor, Festivalul Artmania si-a propus sa consolideze o fratie romano-fino-ugrica, cu o selectie ingenioasa de trupe care au prezentat 3 stadii diferite ale rockului modern finlandez si unicul stadiu al rockului modern clujean.

Pe partea romaneasca, toate-s vechi si noua toate: Altar si Luna Amara prezinta o tendinta de a-si suprapune publicul tinta - Mihnea a aparut ca invitat pe piesa Atitudine, iar versurile Altar sunt tot mai ancorate in cotidianul mioritic, in timp ce Luna Amara pare sa inglobeze tot mai multe elemente teziste - respect, protest si dizidenta - acum fara name-dropping de efect, in detrimentul componentelor mai ambitioase care au caracterizat ascensiunea trupei. Ambele concerte au solicitat acelasi public, nu neaparat concitadin, care se comporta in consecinta faptului ca cele doua marci au o activitate live sustinuta, iar o prestatie in deschidere nu le mai poate aduce un plus de consacrare.



Pe partea finlandeza, am inceput abia cu auditia celei de-a doua trupe, Silentium, care s-a produs in cel mai neadecvat mod cu putinta, demonstrand ca se afla inca la nivelul unei trupe de fani. Avem de a face cu o formatie de doom-gotic pe reteta duetului feminin-masculin, intr-un tardiv spirit al curentului consacrat de Tristania/Theatre of Tragedy, stil muzical care s-a consumat mai repede decat oxigenul din plamani si care mai subzista azi doar in anexa succesului unor trupe ca Nightwish sau Evanescence. Termenul old school nu poate fi invocat atata vreme cat stilul respectiv nu a avut decat un singur stadiu evolutiv, in a carui incremenire Silentium pare sa se complaca, asteptand, poate, un revival al genului. Chiar in conditii de indulgenta maxima, Silentium nu s-au putut incadra nici in canoanele tribului pe care il reprezentau dovedind ca nefericita situatia unui concert de factura gotica pe canicula, cu soarele batand agresiv in machiajul scurs al performerilor, anuland complet atmosfera/jocurile de lumini si cu principal punct de atractie (pentru publicul din primele randuri) - culoarea chilotilor vocalistei, nevoita sa isi fragmenteze dansul din pricina gradelor de libertate impuse de pozitia scenei si scurtimea fustei.

Legat de prestatie, atata timp cat am stat cu spatele la scena, nu am putut discerne intre vocea feminina si cea masculina. Stradania trupei de a regla conturile cu cateva hituri melancolice "from many years ago" a fost intrerupta de finalul concertului. Cand lucrurile pareau lamurite, reprezentanta feminina a trupei si-a solicitat singura un bis: "You know, there is a custom of saying We Want More!" de care s-a si achitat, cu o bere in mana.



...A black summer day...

Amorphis s-au prezentat cu un statut neclar, cu sunet si public de cap de afis, dar desfasurari de forte limitate atat in spatiu cat si in timp. Trupa care a introdus in cultura generala a rockerului termenii "Kalevala" si "Kanteletar", face parte din generatia nouazecista pentru care rockerii romani au dezvoltat atasament emotional si sentimente de posesiune legate de ce fel de piese s-ar cuveni sa compuna. Ca si in cazul altor colegi de generatie, Amorphis datoreaza pirateriei o popularitate deosebita in Europa de Est, iar publicul nostru s-a prezentat inca o data la datorie. Sursa de instigare spre cultura nordului, premergatoare majoritatii intentiilor similare din zona folk/viking metal, Amorphis si-au creat o nisa aparte, alcatuind un melanj intre stoner-ul tip Hawkwind, regulamentul doom-death de la inceputul anilor '90 si elemente de folk nordic. Rezultatul, putin deviat spre black metal, capata azi forma folk metal-ului finlandez apreciat in ultimii ani la nivel underground. Prin aceasta, Amorphis se inscrie in sirul de trend-setteri produsi de Finlanda, alaturi de mai popularii HIM, Nightwish sau Children of Bodom.

Prestatia lor s-a desfasurat la cote minim-profesioniste, cu o serie de limite previzibile, vocea curata fiind sensibil saracita de absenta unui suport backing vocals pe care normele folk metal si produsele de studio ale trupei le sugereaza. In mare, ni s-a propus un playlist format din doua categorii de piese, un set de promovare a noului album, Eclipse - considerat o binevenita resuscitare de cariera, carte de vizita a noului solist vocal - plus un set de hituri de acu 10 ani sau mai bine (Black Winter Day, My Kantele, Against Widows etc.), degustate cu premeditare de public. Fanii nu s-au lasat descurajati nici de ploaie, nici de sunetul neuniform (de la mediu la bun) care, practic, s-a tot reglat si dereglat pe parcursul manifestarii; acustica plasamentului a avut un cuvant de spus - 10 metri in orice directie schimbau sensibil lucrurile. La final, s-a produs o dislocare de mase atat pe scena cat si in audienta - fanii Amorphis satisfacuti au trecut la bere, fanii HIM au umplut spatiul eliberat, iar groupies au continuat sa isi haituiasca idolii pe langa garduri.



Amorphis

HIM au intrat pe scena la un moment critic avand in vedere amenintarea ploii, frigul si, cel mai important, epuizarea. La 7-8 ore de la inceperea seriei de concerte, cei care au ales sa participe la toate evenimentele zilei au inceput sa resimta efectele oboselii, alcoolului si limitele ficatului. Pentru multi dintre fanii Amorphis, prestatia HIM statea sub semnul curiozitatii, ori curiozitatea s-a dovedit a fi pusa la incercare de factori fiziologici. Nici simplul motiv ca prestatia unei trupe de relevanta mondiala era inclusa in pret nu a fost suficient, astfel incat inceputul concertului a fost marcat de o cortina de fier intre partile pana atunci aliate, apoi un exod inspre cramele si barfatoriile din zona. Vizibil amuzat, vocalul Ville Vallo nu a facut compromisuri in a oferi un rock-show profesionist, punctat ocazional de momente glam sau goth, dar pastrand o linie generala flegmatica, caracteristica brit-rockului.

De la instigarile la sex anal (Behind the crimson door) pana la barfe despre Cradle of Filth si Gillette, Vallo si-a intretinut publicul cu veleitati de stand-up comedian care au mai reusit sa indeparteze meteosensibilitatea publicului. Prestatia trupei s-a bazat pe o sarja de hituri care au ajuns in scurt timp sa fie fredonate fie din pasiune, fie din memoria colectiva involuntara. Vallo isi stapaneste piesele suficient incat sa isi permita improvizatzii amuzante - "sashe sashe sashe" nu era un imn al saşilor, ci traducerea eronata a refrenului piesei Your sweet 666. Playlistul a fost condimentat si cu doua coveruri puternic particularizate - Solitary Man (Neil Diamond, mai cunoscuta in varianta Johnny Cash), Wicked Game (Chris Isaak) - si Black Sabbath. Fetele au fost la datorie, desi sutiene n-am vazut; unii zic ca din cauza frigului, altii ca din cauza lui Ville Vallo care, neras si cu viciile manifestate pe fata, a starnit unele nemultumiri din perspectiva metrosexuala. Scuipatul pe scena a fost indelung dezaprobat de catre un segment de public pentru care taiatul porcilor sau lapidarea calugaritelor dezbracate pe scena reprezinta, in alte situatii, forme de arta. Finalul prelungit al concertului a demonstrat ca show-ul ar fi avut mult de castigat daca nu ar fi constituit punctul de suprasolicitare al unui maraton concertistic.

In final, festivalul se constituie intr-un castig. Nu stiu ce a facut pentru interculturalitatea europeana, dar cel putin a adus la aceleasi mese mai multe tipuri de public rock. Fanul Amorphis a avut sansa sa indrume la o cupa de vin sufletul ratacit al unei fane HIM, la adapostul unui solo de acordeon din partea lui Don Titi de la Crama. Cu putin noroc, ii puteau intalni si pe Oigan, Andy Ghost sau Mihnea, eventual cu ielele noptilor clujene pandind prin apropiere.

Avand in vedere setul ambitios de trupe prezentate, nu putem decat sa asteptam surprizele editiei viitoare, poate cu un sunet mai bun si o promovare mai larga a evenimentelor conexe. 

PS: In tren m-a urmarit ceva vreme refrenul hit-ului cantat de Don Titi de la Crama "Sa ceri florii sa rada cand calci peste ea, nuu se poate...". Ce mai! Gothic pur sange...



"...Baby, join me in death..."


 Opinii?




Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina