Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Aron Biro Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1)

29 Septembrie 2008
de Aron Biro

Festivalurile metal de tip maraton si cu audienta internationala se apropie incet de Romania, unde inca suntem fixati pe modelul de festival tip serbare, cu trupe putine selectate la risc minim, bere proasta si sunet de calitate indoielnica. A nu se intelege ca e o situatie dramatica, suntem pe drumul firesc si banuiesc ca exista deja investitori care viseaza la un eveniment cu zeci de trupe straine rulate vreme de cateva zile intr-un cadru natural cu restrictii minime si concerte care pot sa se prelungeasca si peste ora 10-11 seara.

Brutal Assault s-a desfasurat in anul 2008 pentru a XIII-a oara, in spatiul unei cetati dezafectate din padurile de la periferia oraselului Jaromer. Voi incepe cu cateva detalii descurajante care s-au dovedit totusi insuficiente pentru a cataloga experienta ca negativa si de nerecomandat. De fapt, dupa gustul omului, unele din urmatoarele detalii pot oferi chiar satisfactii.

Aceasta editie a festivalului a fost comparabila cu un Woodstock al genurilor extreme de metal (de la thrash incolo). Doua zile si doua nopti de ploaie au asigurat o mocirla descurajanta, corturi inundate sau sfasiate, shosete abandonate din mers dar si imagini pitoresti precum batai in noroi, dormit de-a dreptul in beltzi sau domnisoare alergand prin ploaie in sanii goi, cu cate o cruce de plasturi lipita cu falsa pudoare peste sfarcuri. La peisaj se mai adauga lipsa aproape totala a conditiilor igienice, a apei (alta decat cea baltind prin corturi sau tzasnind din tevi sparte) si a posibilitatilor de a-ti face nevoile altundeva decat in drumul mare (sau in tufe, ma rog, desi chiar si acolo riscai sa dai peste cineva). Daca intr-un astfel de mediu introduci si doze industriale de bere (de la decenta la foarte buna) mai ieftina decat in Romania, blackeritze in stare de ebrietate tarate prin noroi si sex dezinhibat la nimereala, se poate concluziona ca ceea ce a lipsit a fost o nastere, ori o casatorie, in orice caz vreun eveniment sacramental care parea sa stea la panda.

Festivalul poate fi considerat totusi un succes de catre cei care ignora conditiile igienice, ploaia de nestavilit, imposibilitatea de a comunica in engleza cu majoritatea localnicilor, scumpirea biletului la festival cu 6 euro la fata locului, faptul ca toate concertele sunt extrem de scurte (de la 20 de minute la maxim 1 ora) si rutina unei scurte calatori pana in Jaromer pentru a-ti face nevoile in toaleta unui pub (convertita la salon de infrumusetare de unele rockeritze care gasisera de cuviinta sa vina in excursie cu ustensile de coafor). Iar fetele localnice nu arata nici pe departe asemeni celor din filmele Hostel.


 

The beginning...

Partile pozitive ar fi pretul biletului, chiar si dupa scumpire (aprox. 50 euro), sansa de a vedea laolalta o gama diversificata de trupe metal relevante pe care e greu sa le surprinzi prin estul Europei (iar in vest sunt mult mai costisitoare), preturile mici din Cehia rurala, berea buna, cinematograful horror cu program aproape non-stop din aria festivalului, sunetul excelent ce permite o experienta de concert placuta chiar si celor nefamiliarizati cu genurile extreme de muzica metal la care adaug satisfactia personala a subsemnatului de a vedea cel putin trei trupe legendare ale genului, Mayhem, Neurosis si Carcass. Pana la urma, nici durata scurta a concertelor nu s-a dovedit un neajuns: pentru multe dintre trupe chiar si 20 de minute era prea mult, iar singura prestatie la care am ramas cu impresia de insuficientza a fost Anathema, care si-au pierdut o buna parte din cele 45 de minute alocate cu intro-uri, interludii si un dialog cu publicul pe care majoritatea grupurilor il evitau pentru exploatarea eficienta a timpului de scena.

Datorita abundentei de concerte si conditiilor de trai am preferat ca la aceasta editie sa particip doar la trupele care imi erau familiare, evitand sa experimentez nume noi, in ciuda faptului ca ulterior CD-ul promo al festivalului mi-a dezvaluit o serie de titulaturi interesante.

Primul contact cu trupele a fost descurajant: Hollenthon au cantat cu samplere, nici macar un clapar nu au avut pe scena, in ciuda faptului ca jumatate din muzica lor e alcatuita din artificii non-metal care i-au si adus in atentzia publicului. In conditii aproape playback, spectacolul s-a dovedit foarte arid, cam cum ar arata Therion cu toate clapele, corurile si vocalizele de pe banda. Hollenthon canta un death metal melodic pana la bombastic (mai aproape de Septic Flesh decat de grupurile suedeze), dar e o trupa care deocamdata nu e capabila sa aduca pe scena ceea ce ofera in inregistrari. Din acelasi motiv, aveam sa evit si spectacolul Septic Flesh.

Pe Samael eram curios sa-i vad inca de cand i-am ratat la Bucuresti si, in ciuda faptului ca recentul album pare a fi cel mai slab si redundant al carierei, au oferit un spectacol energic, dansant, cu toate ingredientele pentru care li se dusese vestea la Bucuresti: miscare scenica excelenta, o mixtura ciudata de clapar-toboshar in persoana lui Xy si piese de metal cosmic care ar putea sta bine mersi in soundtrackul serialului Battlestar Galactica. Ok, si muzica astora e doldora de samplere, dar nu ramai cu senzatzia ca sta un tip dupa cortina cu Ipodul sa le porneasca/opreasca.

Exodus sunt una din trupele de legenda ale thrashului american, din randul celor care au muncit mult pentru putin si pe umerii carora s-au ridicat trupe de succes precum Metallica. Unul din neajunsurile grupului a fost inconstantza in activitate, numarul de destramari, despartiri si regrupari fiind comparabil cu al familiei Prigoana (n.a. – la data publicarii articolului, un cuplu de figuri publice romanesti celebre pentru frecventa divorturilor si recasatoriilor). La Jaromer, concertul s-a dovedit a fi batranesc dar competent, cu refrene si solouri contagioase, viciat insa de discursul politic al vocalului Rob Dukes la adresa unui Osama Bin Laden care cu sigurantza nu se afla pe acolo. Oricum, avand in vedere numarul redus de trupe americane de la festival si faptul ca astia sunt una din trupele pentru care s-a inventat sportul numit headbanging, prestatia Exodus a fost o pata de culoare binevenita in cadrul preponderent intunecat creat de majoritatea trupelor invitate.

Finntroll au fost cat de cat de antrenanti, in ciuda faptului ca trupa se afla intr-un soi de criza cronica, in plin proces de tranzitie dinspre formatul vesel umppa-metal (muzica metal pentru nunti) care i-a consacrat, spre un black metal banal si sobru cu care probabil incearca sa atraga o audientza mai larga. Tranzitia a inceput odata cu disparitia (tragica) din trupa a celor doi membri fondatori care au creat imaginea si stilul Finntroll, copiate ulterior de o intreaga hoarda de grupuri scandinave. Tranzitia se confirma cu soundul grav al ultimului album si consternarea cu care componentza actuala isi prezinta live chiar si piesele cu care, pana in urma cu vreo 4 ani, intoarceau cu rotzile in sus pub-urile europene. Pana recent, un concert Finntroll era un eveniment de vazut obligatoriu intr-o viatza (de catre rockeri cel putin). In prezent, se poate inlocui fara probleme cu orice concert Ensiferum, Korpiklaanni sau alti epigoni iar energia muzicala a grupului pare sa fi fost inlocuita cu un doliu prelungit.

Mayhem au intrat pe scena tarziu in noapte, moment ideal pentru un horror show veritabil si atipic pentru asteptarile fanilor. Mayhem sunt una din cele mai libertine trupe din aria black metal cu contributzii fundamentale atat la crearea cat si la ingroparea genului, o trupa a carei istorie de mai bine de 20 de ani a fost marcata de sinucideri, conflicte si crime ce starnesc inca dezbateri spre deliciul fanilor. Una din consecintele istoriei tumultuoase a grupului e imposibilitatea de a pastra un vocal pe termen lung. Cel mai activ dintre acestia, poreclit Maniac, a parasit recent grupul pentru proiectul Skitliv, despre care am mai povestit cu ocazia cronicii de la Roadburn Festival. Actualmente, pozitia de frontman e ocupata de un alt personaj interesant, maghiarul Attila Csihar, reintors in Mayhem dupa o colaborare temporara cu trupa americana de doom imposibil Sunn O))), de la care s-a adus nu doar pe sine ci si o plaja de idei sinistre despre cum ar trebui sa sune apoteoza black metal. In noua viziune a grupului Mayhem, reflectata de albumul Ordo Ad Chao, black metalul nu mai are a face cu punkul degenerat de la originile genului, ori cu death-ul mistic dat pe repede, ori cu pretentziile de revitalizare a valorilor istorice. In locul unui traditional concert black asteptat de cei care ignorasera intentiile manifestate de grup pe ultimul album, Mayhem a oferit un show teatral lugubru, inecat in riffuri doom, stalcit de bateria jazzy de ambiantza a lui Hellhammer (unul din cei mai bine cotati tobosari din industrie) si de contrastele vocale inumane (de la incredibil de cavernos la incredibil de guitzat) produse de un vocal in curs de zombificare, imbracat si machiat ca un Freddy Krueger fara palarie, agitand un shtreang si cateva smocuri de par crescut post-mortem pe scalpul cu arsuri de gradul 3. Prestatia socanta a celor de la Mayhem a avut loc pe fondul huiduielilor fanilor romani, atat la adresa noului stil practicat de trupa, cat si la adresa dialogului in maghiara sustinut de vocea trupei cu fanii veniti de peste Slovacia. In concluzie, Mayhem a autentificat conceptul de black metal patologic, lasand concurentza (=epigonii) acolo unde ii place sa se complaca, in caricatura si valentze culte improvizate.

 

The action...





Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina