Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Aron Biro Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005)

12 Octombrie 2005
de Aron Biro

Concertul Paradise Lost a fost viciat incepand cu intrebarea de la conferinta de presa pusa de cineva din asistenta lui Nick Holmes:"How come you never use the F word in your lyrics?". Holmes s-a uitat spre ziaristi cu o tristete de neimaginat, a facut o pauza, incercand sa-si aminteasca din propriile versuri daca afirmatia e verificata si a raspuns timid, nefiresc si nesigur: "Maybe we'll use it if we write aggressive songs... hmm... but I use the word in my day by day life".

La concertul de la Arene, Holmes a folosit cuvantul cat pentru o intreaga cariera rock, alaturi de alte gesturi in directia sunetistului din dreapta scenei. Sunt obisnuit sa accept sacrificarea primelor doua piese, pana la intremarea sunetului, insa la Paradise Lost lucrurile n-aveau sa se indrepte decat in ultima treime a concertului cand spectatorii deja se uitau la ceasuri, fie cu speranta ca vor mai apuca sa auda cateva piese cu un sunet decent, fie cu speranta ca evenimentul se va incheia mai repede. Ca sa incep cu concluzia, evenimentul a fost deopotriva un esec laudabil si un happening cu valoare sentimentala.

Organizatoric, singurul aspect picant a fost consideratia unui bodyguard ca MP3-playerul din buzunarul meu ar fi putut fi obiect contondent. "Scoate-l din teaca!" am fost somat inainte sa apuc sa conving ca nu era vorba de o lama automata ci de o mufa USB. Odata intrat inauntru m-am felicitat pentru hainele groase si am dat cateva ture de arena pe muzica celor de la Interitus Dei legat de care nu pot sa spun nimic bun, dar nici rau, caci trimiterile lor muzicale se manifesta inspre o trupa fata de care am dobandit un dispret copilaresc, Crematory. Observatia ar putea fi data peste cap de escapismele politice afisate de trupa referitor la marele Guevara, care m-au dus cu gandul la o potentiala dezvoltare a unor abordari gotic doom pe problematici politice. Consider proiectul in fasha si deci de nejudecat.

Paradise Lost au intrat cu cea mai mica intarziere pe care am remarcat-o la concertele din Romania, sub o jumatate de ora. Sunt un tip optimist si nu m-am ingrijorat cand am fost nevoit sa-mi cant in minte versurile la piesa de deschidere, Don't belong, caci vocea lui Holmes abia razbatea de sub bassul dezordonat de distorsiuni. Am ajuns sa ma ingrijorez si, in ultima faza, sa ma resemnez ca evil mixerul de la dreapta scenei n-avea de gand sa indrepte lucrurile in ciuda observatiilor repetate din partea lui Holmes si a privirilor mele incruntate cu care ma straduiam sa imi dau seama ce nu e in regula in graficele de pe mixer. Pai era pe rosu, domle, e normal sa fie pe rosu? Cand eram mic si inregistram la magnetofon pe rosu iesea cu bazaituri. Ori nu ma pricep eu. Nici curba aia nu arata prea sanatos, cam prea aplecata asa de shale ca un cal care a carat pietre o viata intreaga de cal. Pai normal ca n-aveti unde sa dati vocea mai sus pana nu dati mai jos alea care zvacnesc acolo la dreapta. Da, domle, ala o fi bassu, m-am trezit vorbind in gand cale de vreo patru piese mai vechi de 10 ani, executate cam ofilit asa, in ciuda nostalgiilor entuziaste ale unei multimi din pacate majoritare care exact pentru cele patru piese era acolo. Le stie toata lumea. Eu eram pentru altceva acolo si am avut fericirea ca playlistul sa fie de data asta de partea mea, cu accent pe ultimele doua albume si o trecere in revista a hiturilor de pe cele vechi.

Mai e o problema, sa nu ramana nelamurita. Trupa nu a venit sa repete concertul de acum 11 ani si nici sa produca un eveniment in care metalistii sa rupa gardurile cu dintii dupa cum se arata in clipul True belief pe care Magdin il programa obsesiv la TVR. Avem la indemana DVD-ul Evolve care, prin doua concerte, arata schimbarile din trupa pe o perioada de doar 3 ani (94-97, Icon - One second). Evolutia are, sigur, avantaje discutabile. Unii s-ar putea arata nemultumiti ca nu mai pot sa manance cu degetele mare si aratator de la picioare. In cel mai rau caz putem defini termenul ca "ce a fost a fost, ce este ramane de vazut". Oricum, de aproape 10 ani incoace trupa isi canta piesele vechi intr-un alt stil, intr-o abordare uniforma a concertelor, anume aceea pe care am vazut-o si la Arene. Nu se pune problema daca Holmes mai poate sau nu sa urle. Dar se ridica o problema legata de sunetul cu care trebuie promovat noul stil. Sunet cu care, dealtfel, trupa marseaza regulat la nivel de incinta inchisa, dupa cum indica materialele video nedoftoricite in studio. Or fi de vina Arenele? Oricum, evolutia vine si cu o problema de consistenta a imaginii. Nu prea merge sa canti cu aceeasi atitudine piese de pe Shades of God si de pe One second. In cazul unei trupe ca Paradise Lost, un show in acord cu intentiile fiecarei piese in parte ar presupune ca trupa sa se retraga la fiecare 10 minute, sa refaca machiajele, costumatia, replicile de complezenta si luminile. Trucurile cu steagul Romaniei si tricourile echipei nationale sunt fumate desi ma tem ca ar fi fost in stare sa incalzeasca publicul. Solutia, comoda, este reducerea showului la fractia ireductibila, muzica. Ori atunci ai nevoie de sunet sclipitor, macar sa convingi publicul sa cante daca tot nu le promiti calificarea. Necesitatea folosirii playbackului pentru unele portiuni (in lipsa unui clapar si a fostului tobosar care asigura backing vocals) introduce o variabila in plus, nu un defect dar o complicatie de rezolvat. Lipsa lui Mackintosh la chitara si inlocuirea sa cu unul din tehnicienii trupei e alt necaz, nu stiu cat de grav, caci sunetul nu m-a lasat sa imi dau seama in ce masura umplea loctziitorul papucii.

Si era cam rece pe jos. De partea cealalta a baricadei a fost publicul previzibil, care a considerat pretul de dumping suficient de bun incat sa merite ascultarea celor patru piese de decada si carcotirea pe seama celorlalte. Pai da domle, stiu ce vorbesc cand zic ca piesele noi sunt naspa, pot sa-ti arat biletul, am fost acolo si am vazut ca ultimul album n-are pic de suflet. Pe trei sferturi din playlist m-am convins ca albumele de la One second incoace au fost mai mult comentate decat ascultate de romani. Priviri disperate la ceasuri, cat o fi scorul la Olanda, unde s-a dus cu bericile alea, mai ai putintica rabdare draga ca e concert important. Apoi vine setul True belief si toata lumea infloreste precum ghioceii si chiraie cu frenezie de Maramures chiar daca, in noua interpretare si cu sonorizarea "revolutionara", piesele clasice suna mult mai prost decat cele noi. Apoi intra Forever after si lumea are o clipa impresia ca e Forever failure. Bagamias, zice unul revenind la bere, astia au mai multe care incepe cu forever. Asta nu-i aia buna. Am zis sa felicit organizatorii ca au dat drumul la concert dupa lasarea intunericului, astfel incat luminile scenei atrageau privirile din simplul motiv ca in intuneric nu e nimic de vazut. Niste beculete strategice atrageau publicul cu comportament de tzantzar spre tejghelele cu bere iar palpaitul fragil al unui celular folosit pe post de lanterna mai atragea cate un licurici la standul cu produse Paradise Lost. Din fericire berariile erau suficient de in fatza incat, vrand-nevrand, cozile sa se congestioneze in preajma scenei. Hmm, probabil ce am spus aici pare cronica unui dezastru asa ca ar trebui sa semnalez si ghemotocul de entuziasti care si-au facut datoria in zona din centru (mai mult decat mine in orice caz) reactionand la simpatia aratata de mereu veselul si oportunul chitarist Aaron Aedy.

Pe ansamblu, o cronica a acestui concert e obligata sa ia la purecat elementele care l-au viciat mai degraba decat sa stabileasca judecati la adresa muzicii sau calitatilor membrilor. Cu un show modest, membri lipsa si defecte sonore, Paradise Lost nu poate pune in miscare un public caruia nu i se adreseaza iar publicul respectiv nu poate motiva o trupa pe care nu a asteptat-o cu adevarat. Loc de regrete nu este, imi ramane speranta sa recidivez in conditiile unei sonorizari de club, cu un public format din consumatori ai trupei si nu din victimele playlisturilor din rockotecile romanesti. Pana atunci, recomand DVD-ul Evolve, ca sa vedeti ce a ramas de vazut.


Aron Biro si Aaron Aedy











Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina