Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert

27 Martie 2009
de Miki Tewe & Mihai Plamadeala

 
 
 
 
Luni 23 martie 2009 a avut loc, la arena Papp László din Budapesta, concertul AC/DC. La ora 20 au intrat in deschidere The Answer, apoi de la 21, AC/DC …  pana  la 23 … !
 
Concertul s-a desfasurat in paralel cu Banderas & Prietenii, din Mosilor, Serile Folk – Supa & Friends, din Brezoianu, Live Folk Music with Vampy & Friends din Gabroveni sau Embassy Social Club Band, din Lahovari. N-am mai trecut numele cluburilor bucurestene unde au avut loc concertele concurente, pentru a nu le face reclama pe gratis. Alegerea unui loc in care sa mergem a fost asadar grea pentru noi … Lasand gluma la o parte, chiar au fost la acea data si doua altfel de concerte in capitala: Eric Sardinas / George Baicea Blues Band, in Turturelelor si AG Weiberger Band la Teatrul Evreiesc de Stat (caruia ii putem face reclama, fiind institutie de cultura).
 
Daca tot nu ne-am procurat bilete pentru AC/DC, subsemnatul si colegul de redactie Horia (Diaconescu) ne-am dus la Europe in Motion, un festival international desfasurat la Centrul National al Dansului – Bucuresti - usa in usa cu Laptaria. Au fost trei momente interesante (un spectacol si doua work in progress-uri). Am privit “Escaping Grey” cu gandul la Angus ...
 
Un amic al nostru, Miki Tewe,  care cred ca s-a uitat cu mare atentie la Harry Potter si la Lord of the Rings la viata lui, a reusit sa ajunga in Budapesta. In timp ce ne povestea despre cele de acolo si ne arata pozele facute cu “sapuniera”, de undeva din sala, unde am fi putut fi si noi daca vizionam mai motivati Merlin sau The Great Houdini, ne-am hotarat sa scriem impreuna o cronica, sub forma de interviu.
 
Iata asadar intrebarile si mai ales raspunsurile!        
 
Mihai Plamadeala: Cand si cum ai achizitionat biletul, cat a costat si cum ai ajuns “acolo”?
 
Miki Tewe: Asta a fost cam greu  deoarece tot turneul european a fost sold out in 12 ore! (Motiv pentru care sau adaugat  inca opt concerte turneului. Dar asta s-a intamplat acum 4 saptamani, iar noi am cumparat biletele in octombrie). Achizitia am facut-o printr-o agentie unde  eram pe o lista de asteptare.  Pana la urma a catadixit cineva sa renunte la niste bilete. Noi am dat 500 de euro pe tot pachetul (asa zis VIP).  A existat si o oferta mai ieftina (340 Euro) cu autocarul, epuizata si ea intr-o ora). De ajuns, am ajuns cu avionul pana la Viena si de acolo cu un autocar pana la Budapesta, asta pentru ca nu aveam cursa directa.
 
MP: Cu cine ai plecat / cum ati calatorit / cu cine v-ati intalnit / pe cine ati cunoscut pe acolo?
 
MT: Ma amuz si acum pe aceste teme deoarece a fost unul dintre subiectele cu care ne-am ne-am confruntat pe tot parcursul calatoriei (eu si amicul Marius, cu care am fost). Noi paream singurii “decupati” din alt peisaj si inserati acolo, restul, fete de birocrati cu ochelari, de manageri tunsi regulamentar, imbracati “in uniforma” de turist din care nu lipsea sacoul, trollerul “Samsonite” si evident, camera foto legata de gat! A sa nu uit: cu ei era si “gagica”. Pareau in mare majoritate niste domni care-si duc secretarele pe “shestake” la shopping la Viena (ceea ce era dealtfel cuprins in “pachetul“ amintit).
 
MP: Pe la ce concertele mari (de rock, nu de jazz) ai fost prin Europa si Romania? Ce trupe mai importante ai vazut la viata ta? Ce parere ai despre concertul de la Budapesta, in relatie cu celelalte cantari la care ai fost si cum vezi “scena maghiara” de rock fata de cea romaneasca? Pe unde zici tu ca  ne plasam?
 
MT: In privinta concertelor mari din Romania, cred ca le pot numara pe degetele de la o mana pe cele la care am lipsit iar in Europa, eeeeeeh, aici e mai mult de povestit. Incercand sa le subliniez pe cele cu adevarat importante as incepe (nu neaparat cronologic ci dupa cum imi vin acum in minte) cu Z.Z.Top, Dream Theatre, Gary Moore, Bob Dylan, Johnny Lang, Keziah Jones, Black Sabbat, Motorhead, Manowar, apoi as ajunge la zona mai “elitista” a concertelor din cadrul unuia din cele mai mari  si mai vechi totodata festivaluri din lume: BurgHerzberg Festival (http://www.burgherzberg-festival.de/).
 
Prima editie a fost facuta in '68 de Amon Duul.  Este o/un “Hippie Convention”, loc in care merg deja de cativa ani si unde i-am ascultat pe Van Der Graaf Generator, Collosseum, Pavlov’s Dog, Edgar Broughton Band, Focus, alaturi de legendele kraut-ului Grobschnitt, Guru Guru, Birth Control, Broselmachine si lista poate continua tinand seama de faptul ca presteaza in jur de 40 de trupe serioase in fiecare an!
 
Revenind la concertul cu AC/DC, acesta nu poate fi comparat decat cu show-ul Rolling Stones, remarcand totusi ca primii par a fi departe de sfarsitul carierei lor! Publicul maghiar este mult mai “asezat” si mai "neexpansibil" in comparatie cu al nostru care este exploziv si patetic, dar asta se datoreaza cu certitudine aspectului aproape “cotidian” al concertelor serioase de la ei. Acest aspect insa poate dauna feed-backului.
 
MP: Cum ti se pare berea de acolo fata de cea pe care o cunosti atat de bine din Romania? Dar vinul, taria, biterul etc? Ai baut Unicum?
 
MT: Berea e aproape la fel mai la toate aceste manifestari pentru ca gasesti aceleasi branduri internationale  pe  toate afisele la locul dedicat sponsorilor, iar despre Unicum nu pot sa-ti spun decat ca la prima oprire din Ungaria (in drumul de la Viena la Budapesta) am si achizitionat o butelca din care am servit cu nesat. La concert nu am baut nicio picatura, am vrut sa fiu “dezvirginat” de AC/DC si nu de rachiu.
 
MP: Descrie o rocker-ita de pe acolo. Una care te-a impresionat!
 
MT: Singura “rocherita” pe care am remarcat-o era o huiduma de vreo suta treizeci de kile’ care dansa langa mine si-mi accentua vigilenta sau daca vrei, atentia distributiva, din motive de conservare.
 
MP: Daca ar fi sa faci un eseu despre cele petrecute la Budapesta, cum ai redacta cele traite de tine?
 
MT: 17.000 de fani din toata Europa inghesuiti intr-o “coaja de ou”(caci asa arata arena Papp László din Budapesta), sunet 100.00 W, lumini, lasere si artificii, valuri de bere, blitzuri, cornite luminoase, bodyguarzi politicosi si vorbitori excelenti de engleza, tarabe cu suveniruri brand-uite, discuri si postere, garderobiere galante, iarasi valuri de bere, iar parade de tricouri si ecusoane, zumzet, agitatie ordonata, multa nerabdare, warming up cu “The Answer” nebagat in seama de mai nimeni, ”bisericute” si concurs multinational de fani pe malul aceluiasi fluviu de bere, asteptare si iar asteptare gandita parca de un calau medieval si deodata: ... Hadesul! Sau cel putin asa speram eu sa arate! Oricum “Highway to Hell” a fost asemeni Stixului iar cei 5 “Caroni”[1] moderni ne-au trecut “dincolo” si ne-au supus unor “suplicii” greu de reprodus in cuvinte.
 
MP: Fa, te rog, o descriere mai prozaica a celor vazute si auzite!
 
MT: Imbinand efecte special de ultima generatie (cum ar fi trecerea unei locomotive cu aburi, in marime naturala, dintr-o proiectie, direct pe scena in acordurile “Rock’n’roll Train” cu un sunet impecabil, un joc de lumini exceptional si o forma de zile mari,”monstrii sacri” de la AC/DC ne-au purtat pret de 2 ore prin toate hiturile care ne-au bucurat copilaria si nu numai. De la “Let There Be Rock” la “Back in Black”, “Whole Lotta Rosie”, Shoot to Thrill” sau “Thunderstruck” pana la “Shoot to Thrill”, “Hell’s Bells” sau “Highway to Hell”, cei cinci au gestionat o atmosfera incendiara facandu-ne parca sa uitam ca cele patru piese de pe ultimul lor album “Black Ice”, pe care le-au inserat in concert, fac parte dintr-un material discografic care “schioapata” rau de ambele picioare. Finalul apoteotic acompaniat de cele  sase tunuri  ce raspundeau fiecarui refren de pe “For Those About To Rock (We Salute You)” m-a facut sa spun asemeni lui Marin Moraru in finalul unei comedii foarte cunoscute: am prins monstrul!
 
MP: Nu putem decat sa te invidiem!
 


[1]  sau Haron(i) – personaj misterios din mitologia greaca, ce trece cu luntrea peste Stix sufletele defunctilor spre taramul mortii

Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina