Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Horia Diaconescu Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie)

30 Ianuarie 2006
de Horia Diaconescu

Un festival international de muzica electronica in Bucuresti este cu siguranta un deziderat ce bantuie imaginatia suporterilor genului de mai bine de un deceniu. Rokolectiv nu constituie prima incercare in acest sens, dar poate fi considerata una notabila a ultimilor ani. Iar in cuprinsul anului 2006, primul eveniment muzical interesant. Impreuna cu Muzeul National de Arta Contemporana (sau “MNAC” dupa brand), organizatorii au oferit timp de trei zile mediul ideal pentru o reunire a comunitatii electro din Bucuresti. La fel ca si in alte zone underground autohtone (jazz, rock, punk etc.) nucleul activ este format din “cei 300”, o parte ei insisi oameni de scena, iar ceilalti - figurile binecunoscute ale fanilor care participa automat la toate eventurile de gen. Un public in principiu mai educat decat cel de rock, dar mai putin consistent decat cel de jazz (relatia de inegalitate se pastreaza si in ceea ce priveste varsta).

Se poate discuta in ce masura o parte dintre performerii invitati la Rokolectiv 2006 aveau ce cauta intr-o institutie “muzeu national” (= fie si de arta contemporana, deschisa tuturor), insa important este happening-ul in sine, ce nu are, pentru moment, alternative. Asadar, cei 400 de participanti-public au urmarit invitati din Belgia, Cehia, Japonia, Spania, Franta, Austria, SUA si Romania, acoperind portiuni diverse ale muzicii electronice – IDM, industrial, dada breakcore, ambient, noise-art, glitch-clicks’n’cuts, synth-pop etc. etc.

Yvat
(Romania) a sustinut show-ul festivalului, cu o reprezentatie sonora comparabila cu unele momente Autechre. Acompaniat de Adrian Tabacaru, a mixat pe o consola cu doua samplere si mini-disc. Gradare excelenta, glitch controlat si expunere a contrastelor fara abatere de la coerenta de ansamblu, intr-un performance multimedia de peste o ora. Sectiunea de imagine (neprocesata digital) a fost realizata de Cut Raw Videos (Alexe Popescu si Paul Dersidan) pe o idee de microclimat urban, umanizat prin detaliu si cromatica vie. Alaturi de Cut Raw, Yvat a lansat cu cateva luni in urma, tot la MNAC, primul DVD de gen din Romania. De notat si faptul ca Yvat a realizat 15 albume si colectii de sound design in Marea Britanie si Belgia, fiind singurul artist roman difuzat de John Peel.


My Robot Friend live (fara sunet)

 

Rokolectiv.ro       
Mnac.ro       


In lipsa unui cap de afis (cu nume sonor), Mlada Fronta (Franta), pentru a doua oara in Romania, a constituit totusi atractia principala a festivalului, fiind relativ cunoscuti in anumite cercuri. Activ de mai bine de 10 ani, proiectul a evoluat de la metal-indus a la Die Krupps, spre electronica post-punk, apoi ambient, iar in prezent s-a dedicat muzicii (electro)industriale. Remy Pelleschi, insotit de un tanar percutionist, a prezentat compozitii ale ultimelor doua realizari audio: Oxydes si Le cycle du soleil. Desi Mlada Fronta se recomanda in numele „experimentului”, muzica si proiectiile video continua un filon (re)ciclat de peste 30 de ani: ambient industrial lugubru insotit de imagini iconice urbane, in cazul de fata orientate catre gigantesc.

Performerii au mers de regula pe formule generice: mixaj plus proiectie video (cu obisnuitele compozitii metropolitane sau de uzina, pe culori reci). In consecinta, reactivitatea publicului a fost moderata. Prima exceptie a reusit-o duo-ul ceh Materidouska care a “incalcat” granitele mediului de expresie. Inconjurata de spectatori, vocea Terezei Damcová a indus publicului constientizarea faptului ca se intampla ceva. Dupa aprox. 30 de minute de discretie, soapte si trip-hop-ambient straniu, “balerina” a izbucnit intr-un delir de tipete care, acompaniate de percutii apocaliptice, au facut deliciul audientei. Cuplul japonez Aoki Takamasa (el) & Tujiko Noriko (ea) a reprezentat, poate, momentul de echilibru al festivalului, printr-un duet electro-ambiental eteric si vag atonal.

Performerii romani din deschiderea fiecarei zile au evoluat timid. Brazda Lui Novac a mixat un “IDM” nouazecist cuminte, iar Gojira & Kosak au prezentat un set fragmentat, bazat (si) pe inregistrari proprii nu prea inspirate. Anul trecut, in deschiderea concertului Faithless de la Arenele Romane, DJ duo-ul a reusit un warm-up incomparabil mai eficient. Cei trei tineri Discordless s-au ambitionat sa prezinte un show industrial, viciat insa de o monotonie necontrolata si de imaginea tip “trupa noise a liceului”.

Christian Fennesz
(Austria) a avut o tentativa de “drone”, pe baza unui feedback de chitara procesat si chiar a unor riffuri live. Nu a reusit sa obtina coerenta vizata si nici sa evidentieze un eventual conflict intre instrument si plaja de sunete. Jezis Tahne Na Berlin (Cehia) m-a facut sa ma gandesc la ispravile soldatului Svejk. Un “mix” realizat exclusiv prin control de mouse si optiunea “open file”, combinat cu acorduri aleatoare de chitara, beat-uri live din gatlej si pantomima breakbeat a unui om care se agita in spatele unui PC. Dupa cateva intreruperi datorate sistemului, “The Microsoft theme” a pus punct ridicolului si a anuntat cauza tuturor belelelor. “Show-ul” s-a terminat cu suturi date aparaturii si mesaje la adresa lui Bill Gates. Rec Overflow (Spania) a mixat modern pe structuri IDM dinamice, cu juxtapuneri hip-hop si noise. Pe Mac, ca si multi altii. Total incoerent, Electronicat (Franta) mi-a amintit de cantaretii amatori de psycho(billy). Un chitarist torpilat care a facut strip-tease, a cantat piese de dragoste pe filtru de vocoder, a mixat riffuri punk intre frecvente bas extreme si a demonstrat ca “rock’n’roll ain’t noise pollution” nu mai este un motto de actualitate.

Show-urile au continuat prin seturi nocturne de party, carora le-a lipsit totusi sarea sau piperul. Motivul ar fi lipsa de motivare si dinamica a publicului, probabil si ambianta glaciala a Casei Poporului. Plin de energie, DJ Elephant Power (Belgia) a fost singurul care a mixat direct pe viniluri, pe o reteta afro, de succes in cluburile occidentale. Desi competent in ceea ce face, nu a reusit sa ia pulsul publicului roman (care pentru miscare percuteaza in primul rand la tehno sau d'n'b) si nici sa ii induca propriul ritm. Sambata, DJ Jason Forrest, american sadea cu glume de entertainer, a mixat doar cu un mic laptop. Proiectii cu imagini lascive pentru un set de riffuri metal, un remix kraut-rock, breakcore, sarituri, scuipat si invitatii de genul “let’s make a fucking mosh-pit”. Cu aceeasi rezerva, publicul a urmarit showul mai mult ca pe o curiozitate.

Trupa cu care s-a incheiat festivalul, My Robot Friend (duo din SUA), a ridicat in fine adrenalina din motive de show lesne de inteles. Un robot-pop a la Kraftwerk, cu faze bit-disco tip Welle:Erdball si umor gen Devo. Costumatii de cosmonaut amintind de filmele lui Ed Wood, pline de antene si becuri mixate live cu piesele, degete extensibile, ejaculari de confetti peste audienta si la final o goana prin public pentru interactiune multimedia si suturi in fund date spectatorilor. In spiritul artei contemporane.


Ca o concluzie, evenimentul Rokolectiv a fost binevenit si inedit pentru scena underground a capitalei. Editiile viitoare sunt de urmarit. Live. Problema, daca se poate vorbi de o problema, ar fi numarul mare de priviri indulgente din sala... Sambata seara, la iesirea din Casa Poporului, doua tipe fumau si il comentau pe DJ-ul spaniol: “Cum naiba poti sa te agiti atata invartind trei potentiometre!?”. M-am gandit atunci ca mixerul nu va fi niciodata vizualizat ca un simbol falic. Precum chitara, de exemplu.


Mlada Fronta, in plin proces de oxidare





Materidouska, pisica pe acoperisul fierbinte





Tujiko Noriko si Aoki Takamasa





Jason Forrest "Headbang to my cock rock disco!"





"I'm a Jewish robot from New York!
I like to masturbate
"


 Opinii?




Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
28 Noiembrie 2005
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina