|
|
|
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008
03 Mai 2008
de Aron Biro |
Roadburn este o revistuta on-line de tip rock-zine, de profil psihedelic rock care a initiat in urma cu 13 editii festivalul de club cu acelasi nume, festival care la momentul actual este, pentru scena psihedelica, un eveniment de prima relevantza. Nu e vorba doar de faptul ca festivalul are loc in Tillburg, Olanda – patria Districtului Rosu, a biscuitzilor cu ciuperci si a drogurilor recreative; de-a lungul ultimilor ani, festivalul a avut drept capete de afish aparitii exceptionale din partea unor trupe care calca mai rar prin Europa (iar pe la noi probabil peste vreo 50 de ani) – Melvins, Neurosis, Clutch si Sunn O))) au fost atractiile de anul trecut; Isis, Boris, Enslaved, Trouble, anul acesta. Tot anul acesta a avut loc aniversarea casei de discuri Rise Above Records, condusa de pionierul Lee Dorian (Cathedral, Napalm Death). Capul de afis al aniversarii a fost Down, trupa de maturitate muzicala si mentala a lui Phil Anselmo, revenit la forma maxima cu excelentul album de anul trecut, in contextul dizolvarii oficiale (si tragice) a legendei rockului nevrotic, Pantera. Din pacate probleme de logistica m-au obligat sa imi limitez participarea la evenimentul cel mai marcant al festivalului, serata muzicala organizata de David Tibet in ultima zi, avand drept oaspetzi pe transsexualul Baby Dee, trupele Six Organs of Admittance, Skitliv, Aethenor si, evident, Current 93 – intr-una din rarele lor aparitii europene si, conform declaratiilor, ultimul turneu continental inaintea unei pauze de 5 ani
|
The Signature... |
Evenimentul al carui maestru de ceremonii a fost David Tibet a excelat prin diversitate, trecand fara retzineri prin gotic, folk, black metal si noise, adunand sub aceeasi umbrela (adica in fata scenei pe care era proiectat un tablou al ocultistului Aleister Crowley) un public eterogen atras de muzica experimentala, deschis la experientze, lipsit de rezistentza fatza de nou si de cramponari principiale improvizate.
Debutul serii (de fapt al dupa-amiezei) a fost prestatia excelenta a transsexualului de cabaret Baby Dee, unul din membrii circului de artisti dubiosi descoperiti si promovati de David Tibet prin casa sa de discuri Durtro (cu un catalog pe care il recomand calduros). Baby Dee e un soi de monstruozitate cu suflet sensibil si un pianist excelent care la unele ocazii se acompaniaza cu o harpa accentuand astfel grotescul imaginii. De data aceasta a avut parte de suportul catorva instrumentisti dintr-un alt grup de protejati ai lui Tibet - Six Organs of Admittance. De la balade de pian la piese jucaushe evocand perioada in care Baby Dee facea trotuarul cu un acordeon in bratze, recitalul de 50 de minute a emanat o gama larga de sentimente pentru a sublinia un mesaj pe care intr-un mod cam brut l-as rezuma prin si noi suntem oameni. Produsul de merchandise promovat de Baby Dee a fost un instrument de chemat pasarele, realizat in colaborare cu ecologistii Audobon Society.
A urmat o schimbare totala de ton, prin proiectul de metal extrem Skitliv, colaborare intre fosta emblema black metal Maniac (voce la Mayhem pana recent) si chitaristul nihilist Kvarforth (Shining). Proiectul prezinta un doom metal infernal, potentzat de prestatzia torturata a lui Maniac – una din cele mai guturale voci ale scenei extreme. Skitliv au ajuns pe scena Roadburn ca solutie de ultim moment, datorita retragerii trupei de doom tibetan Om si in urma deschiderii unor perspective de colaborare intre Skitliv si David Tibet. Perspective care s-ar putea sa se inchida la loc datorita prestatiei chitaristului Kvarsforth care, dupa ce a consumat o jumatate de sticla de Jack Daniels pe parcursul primelor trei piese, s-a lasat luat de val aruncand cateva injurii de bon-ton la adresa publicului non-metal (goth, hippie) din sala. Plus ceva saliva si instrumente distruse pana cand Maniac a luat masuri si si-a scos colegul de pe scena cu suturi in fund, la propriu. Dincolo de incident, care a avut farmecul sau, trupa a umplut slotul cu racnetele inumane ale lui Maniac si riffurile brutale ale colegilor, sfarsind cu un moment hippie in care blackerii s-au asezat in fund si ne-au oferit o versiune proprie Knocking on heaven's door si o improvizatzie noise pretinsa a fi cover Current 93.
|
Honey.... |
A urmat recitalul folk al lui Hush Arbors ajutat pe cateva piese de colegii sai din Six Organs of Admittance (care, desi nu au avut propriul lor concert, au acompaniat trei din concertele serii). Nimic deosebit aici, muzica placuta cu versuri elegiace. Am profitat de momentul de respiro sa ies la o tzigara, sa il vanez pe Garm de la Ulver (care alaturi de numerosi alti artisti preferau sa isi petreaca timpul in public) si sa rasfoiesc impresionantul merchandising al unuia din sponsorii festivalului, ofertantul de benzi desenate, viniluri de colectie si tatuaje Senor Hernandez.
Evident, momentul serii a fost concertul Current 93, din fericire extins la doua ore datorita absentzei unui alt invitat, folkista americana Rickie Lee Jones. David Tibet a fost ajutat de Six Organs of Admittance si de Baby Dee, totalizand doi pianisti, patru chitaristi (inclusiv bass), membrii Current 93 la viori/violoncel si un baterist care bate cu ambele capete ale betzelor, placate in diverse materiale pentru a obtine texturi sonore diferite. Daca Skitliv si-au inecat concertul intr-o sticla de Jack Daniels, David Tibet a cantat pe parcursul unei butelii de Chianti, iar bis-ul si l-a inceput pe o a doua sticla, de data asta de vin roshu, pe care a impartit-o cu bateristul pentru putea duce la bun capat concertul. Chiar si asa, abia a facut fatza cererii de autografe, dupa ce a coborat in public surescitat de vinul imbinat cu acumularea emotzionala a unui concert exceptional desfasurat in conditii provocatoare. O prima provocare a fost insasi efortul de orchestrare a numarului mare de instrumentisti de provenientza diferita, adunatzi practic din 3 trupe. Apoi, alinierea acestor instrumentisti la un set de piese eterogen parcurgand perioada industrial/noise de la inceputul anilor 80 (materiale ca Dogs blood rising), perioada folk-gotica (Imperium) si, bineinteles, perioada recenta reprezentata de amplul si barocul album Black ships ate the sky. Oricum, dupa bunul obicei al lui David Tibet si in acord cu bogatzia de muzicieni aflatzi pe scena, majoritatea pieselor au fost reorchestrate in versiuni mult mai complexe decat ce se aude pe albume, demonstrand fortza si rostul existentzei conceptului Current 93 in varianta live. Desi oficial Current 93 e prezentata ca trupa, actualmente e echivalenta cu David Tibet plus multzimea foarte variabila de prieteni pe care reuseste sa-i adune pentru a-i canta piesele, de aici si evolutzionismul pe care il sufera atat piesele cat si spectacolul live pe care il ofera – de la forme minimale (recitat de poezii gen Cenaclul Flacara) la spectacole desfasurate in catedrale in mijlocul unui cerc de instrumentisti clasici si pana la concerte complexe precum cel de la Roadburn, care inglobeaza toate fatzetele cameleonului muzical Current 93. In consecintza, nu au lipsit improvizatzia, momentele strict lirice (poezie recitata pe un fond instrumental minimalist, cu cate o dushca de vin intre strofe), momente rock intense (degenerand chiar inspre black metal) si chiar momentele dansante incurajate de contributzia cabaretistului (sau cabaretistei) Baby Dee. Un eveniment de vazut obligatoriu intr-o viatza.
|
|
Festivalul a fost incheiat intr-o sala sufocata in fumuri aromate, in care abia se vedea scena, cu un performance stoner prestat, sub titulatura Aethenor, de un veritabil grup all-stars format din Stephen O'Malley (Sunn O))) la monstruoasa sa chitara, Daniel O'Sullivan (Guapo) la pian, Vincent de Roguin (Shora) la instrumentul-parinte al muzicii psihedelice - sintetizatorul Moog - si Garm (Ulver) in prima sa aparitie live dupa mai bine de 10 ani, cantand la laptop + contributzii vocale. N-as zice chiar voce, caci respectivele contributii erau produse cu microfonul lipit de marul lui Adam in timp ce Garm tzipa pe diferite tonuri. Intre doua contributzii, Garm degusta dintr-o sticla de vin rosu si mesterea la laptop ceva ce m-a facut sa-l suspectez ca statea pe Messenger. Proiectul elitist si pretentzios si-a facut un obicei din a inregistra improvizatii sonore in cele mai bizare medii (depozitul frigorific al unei macelarii din Geneva a fost studioul de inregistrari al ultimului album, urmat de doi ani de post-procesari) avand ca scop declarat sa calce pe urmele unor Coil, Klaus Schulze sau Iancu Dumitrescu. Cine a auzit macar in trecere de numele pomenite aici, poate incerca sa estimeze spectacolul senzorial-digestiv care s-a desfasurat in sala. Fiecare muzician s-a dedat la bestialitatzi cu instrumentul aflat la indemana, subordonate evident torsiunilor pahidermice manuite de O'Malley. Aveam un avion de prins asa ca am renuntzat la a astepta finalul acestei prajeli de creieri afumatzi, desi se zvonea ca dintr-o clipa in alta, David Tibet avea sa se alature grupului cu propriile contributzii vocale. Nu stiu daca s-a intamplat, dar cu cele doua sticle de vin pe care le avea la activ, perspectivele erau deopotriva sinistre si fascinante.
Intreg festivalul a avut loc in clubul 013 (Popcentrum), o incinta impresionanta - conceputa, dedicata si dotata pentru acest gen de evenimente: acustica perfecta implementata inca din arhitectura salilor, sonorizare fara cusur, acces pe baza de coduri de bare si aerisire de eficientza maxima (desi ponderea fumatorilor de nicotina era neglijabila in totalul fumatorilor). Incinta gazduieste in ritm saptamanal evenimente care la noi inca sunt rare la nivel national (vorbesc aici de concerte rock de club, capitol la care Romania este inca la mila barmanilor). Poate ar fi cazul ca in frenezia constructiilor de mall-uri, restaurante-cantina si sali de sport sa vina si la noi cuiva ideea unei investitii intr-o astfel de incinta gandita inca de la prima caramida si prima priza pentru deservirea de evenimente muzicale. La Popcentrum, rentabilitatea parea garantata de programul weekendurilor pe luna in curs, care arata ca programul concertelor pe ultimii 3 ani din Romania (fara sa mai insist asupra actualitatzii trupelor si diversitatzii genurilor promovate). Printre lucrurile de remarcat a fost lipsa desavarsita a purtatorilor de tricouri Manowar, Metallica, Dimmu Borgir si Cradle of Filth la un public totusi preponderent de muzica metal. Al doilea lucru de remarcat este distributia pe varste a publicului, fiind reprezentata echitabil toata gama de la adolescenti la, cred, cam 50 de ani. Probabil pentru ca in alte parti muzica rock si fanii sai existau si activau si inaintea mp3-urilor. Paradoxal, merchandiserii au vandut doar viniluri – un produs de colectie viabil in conditiile in care CD-ul tinde sa fie marginalizat ca produs de consum la concurentza cu comodul mp3. De asemenea, am fost surprins sa intalnesc pentru prima data in viatza un blacker la aproape 50 de ani, un semnal de alarma asupra trecerii timpului, altfel destul de logic – au trecut cam 25 de ani de la originile genului iar tinerii care erau partasi la originile unor Venom sau Mayhem (si care nu s-au sinucis sau raspopit intre timp) au inceput sa imbatraneasca frumos.
|
Garm pe Messenger
"Baby Dee" |
Alte concerte
|
26 Octombrie 2009
|
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala |
|
27 Martie 2009
|
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala |
|
15 Martie 2009
|
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala |
|
10 Noiembrie 2008
|
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan |
|
03 Octombrie 2008
|
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro |
|
29 Septembrie 2008
|
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro |
|
05 Septembrie 2008
|
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro |
|
05 Noiembrie 2007
|
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala |
|
23 Octombrie 2007
|
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala |
|
05 Septembrie 2007
|
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala |
|
15 August 2007
|
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro |
|
24 Iulie 2007
|
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala |
|
19 Iulie 2007
|
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala |
|
09 Iulie 2007
|
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu |
|
23 Iunie 2007
|
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro |
|
23 Mai 2007
|
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro |
|
12 Martie 2007
|
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu |
|
13 Decembrie 2006
|
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala |
|
11 Decembrie 2006
|
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu |
|
04 Decembrie 2006
|
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu |
|
20 Noiembrie 2006
|
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu |
|
09 Octombrie 2006
|
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu |
|
29 Septembrie 2006
|
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala |
|
27 Septembrie 2006
|
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro |
|
25 Septembrie 2006
|
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu |
|
31 August 2006
|
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro |
|
28 August 2006
|
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro |
|
23 August 2006
|
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro |
|
24 Iulie 2006
|
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro |
|
14 Iulie 2006
|
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu |
|
02 Iulie 2006
|
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora |
|
26 Iunie 2006
|
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu |
|
18 Mai 2006
|
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu |
|
08 Mai 2006
|
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu |
|
17 Aprilie 2006
|
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu |
|
27 Martie 2006
|
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala |
|
13 Martie 2006
|
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu |
|
09 Martie 2006
|
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala |
|
13 Februarie 2006
|
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala |
|
30 Ianuarie 2006
|
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu |
|
28 Noiembrie 2005
|
Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005) de Horia Diaconescu |
|
24 Octombrie 2005
|
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala |
|
12 Octombrie 2005
|
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro |
|
29 August 2005
|
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro |
|
26 August 2005
|
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro |
|
25 August 2005
|
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro |
|
20 Iulie 2005
|
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu |
|
16 Iunie 2005
|
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora |
|
06 Iunie 2005
|
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu |
|
24 Mai 2005
|
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala |
|
11 Aprilie 2005
|
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala |
|
15 Martie 2005
|
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu |
|
13 Decembrie 2004
|
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu |
|
21 Noiembrie 2004
|
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora |
|
25 Iulie 2004
|
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala |
|
21 Iulie 2004
|
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea |
|
08 Iulie 2004
|
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro |
|
30 Iunie 2004
|
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu |
|
31 Mai 2004
|
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala |
|
22 Februarie 2004
|
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini) |
|
20 Iulie 2003
|
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek |
|
19 Iunie 2003
|
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora |
|
|
|